Festival kave

Kave nikad dosta – GR8 Coffee Festival je oduševio

Ako si ljubitelj kave, definitivno moraš posjetiti Zagrebački velesajam do subote 25. svibnja jer se tamo održava prvi, povijesni GR8 Coffee Festival, festival posvećen kavi.

Festival je u četvrtak otvorila Silvana Fanjek, direktorica Festivala, a posjetitelje su pozdravili veleposlanica Kraljevine Maroko Nj. E. Nour El Houda Marrakchi, jer je njezina zemlja gost festivala, Laith Hardy, coffee stručnjak i promicatelj kulture ispijanja kvalitetnih kava, te predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreba Franz Letica.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gostiona (@gostiona_by_slaven)

Kulinarski genije David Skoko i recepti od kave

Uz ulaznicu za festival koja te košta 25 eura, dobiješ sve što je unutra potpuno besplatno, a ako poželiš nešto kupiti za doma, to ima promotivnu cijenu. A osim prefine kave i raznih koktela, u četvrtak smo uživali u kreacijama chefa Davida Skoke i mogu ti reći da nije bez razloga smatran jednim od naših najboljih kuhara.

Čovjek je za potrebe festivala morao osmisliti recepte s kavom. Lako je to kad se radi o nekom tiramisuu ili sličnome, ali kada treba povezati slana jela s kavom, za to ipak treba imati posebne vještine. Skoko je, ne samo spojio kavu s naoko nespojivim namirnicama, nego i stvorio čistu čaroliju na tanjurima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gostiona (@gostiona_by_slaven)

Grahuccino i fantazije od kave

Za grahuccino Skoko kaže da je kao grah na steroidima i apsolutno se slažem. Grah je kuhan u temeljcu od kave od kojeg je, nakon kuhanja, pripremio finu kremu. Dodao je malo parmezana i pjenice od mlijeka kako bi sve nalikovalo na capuccino. Okus je božanstven, a kava samo pojača dojam graha koji svi obožavamo. Bila je tu i tuna marinirana dva sata u kavi i soya sosu pa savršeno pečena do medium rarea. Servirana je na podlozi od pirea od batata s kavom i to je također bio spektakl.

Chef David Skoko

Zadnje, ali jednako fino jelo od kave bilo je chicken macchiato. Piletina je, poput tune, marinirana u kavi pa zapečena na vreloj tavi. Sve je posluženo na bijeloj palenti kuhanoj u velikom macchiatu i posipano tostiranim bademima. Megaspektakl. Na festivalu će u petak biti Rudolf Štefan, glavni chef i vlasnik prestižnog restorana Pelegrini iz Šibenika, nositelj Michelinove zvjezdice i nagrađen s četiri toke Gault&Millaua.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gostiona (@gostiona_by_slaven)

Ivan Tota je slavio u Barista Latte Art Battleu

Središnji događaj prvog dana GR8 Coffee Festivala bila je bitka barista u latte artu, umjetnosti crtanja u šalici kave. Prvak je postao mladi Ivan Tota koji je tako osvojio titulu GR8 Latte Art Mastera i nagradu u vidu Fiorenzato Pietro Manual Coffee Grindera. Ocjenjivački žiri u sastavu Domagoj Trusić, certificirani trener i poznati hrvatski barista, Zoran Trkulja, barista trener, Ivan Životić, stručnjak za kavu i razvoj poslovanja, te Laith Hardy, ocjenjivao je estetsku privlačnost, kreativnost, tehniku i prezentacijske vještine barista.

Trusić je rekao kako njihova strast i predanost dokazuju da, unatoč godinama truda i rada u barističkoj zajednici, svake godine svjedoči dolasku novih, mladih talenata koji žele usavršavati svoje vještine.

Barista Latte Art Battle

“Ovi entuzijasti ne samo da žele podići razinu kvalitete napitaka, već i donijeti za stol remek-djela u šalici, nadmašujući svoja iskustva”, zaključio je Trusić.

Baristička zajednica je zaslužna zašto mi u Hrvatskoj danas pijemo sve kvalitetnije vrste kava, a po potrošnji smo iznad svjetskog prosjeka. Naime, u svijetu se godišnje potroši oko 4,8 kg kave po stanovniku, a Hrvatska troši 5,1 kg kave po stanovniku.

Kako prepoznati dobru kavu?

Struka poručuje da se dobra kava može prepoznati prema nekoliko zakonitosti, bez obzira na naše osobne preferencije i navike. Prva je vizualna ocjena espressa, gdje pjena treba biti smeđe boje nalik lješnjaku, što sugerira svježinu kave i kvalitetu napitka. Druga važna komponenta je miris kave, koji može imati različite, ali uvijek ugodne note, od orašastih plodova preko čokolade i karamela do voćnih i cvjetnih mirisa. Ako je miris spaljen ili teških, zagasitih nota, to može biti pokazatelj loše kave.

Festival kave

Kvalitetnu šalicu kave prepoznaje se i po okusu. Kada pijemo dobru kavu, osjetit ćemo slatkoću i čistoću, te elegantan balans okusa gdje ništa ne strši. Iako naše navike često sugeriraju da bi kava trebala biti gorka i jaka, to je samo stvar navika i kvalitete sirovine koja se koristi. Najviše se cijeni kada je kava balansirana, elegantna i ugodna za piće, što su karakteristike koje upućuju na vrhunski napitak, zaključila je struka.

Još signete na GR8 Festival

Radno vrijeme festivala je u petak i subotu od 10 do 18 sati, a posjetitelje očekuje, uz degustiranje najfinijih kava, i uživanje u čaju, poglavito ceremoniji pripreme zelenog čaja s mentom koju nam predstavlja Kraljevina Maroko. Cjelovit program festivala potražite na mrežnim stranicama gr8coffeefestival.com. Cijena ulaznice je 25 eura po osobi.