Čokolada

Čokolada

Znate li da krivo jedete čokoladu?

Znaš ono kad imaš doma čokoladu, dođe ti želja za slatkim i kreneš po jednu kockicu i par trenutaka kasnije više nemaš doma čokoladu? Ne znam ni ja (pravit ćemo se da to nitko ne radi i da smo pristojni).

Ipak, ima i onih među nama koji samo jedu čokoladu. Ono, otvoriš ju, staviš u usta, slatko je i sretan si. Prožvačeš i još si sretniji pa kreneš na novu kockicu i ubrzo skužiš da je pakiranje manje nego što je nekad bilo i da je to sve mafija koja krade i daje ti premalo čokolade.

Čokolada
Čokolada

Ako su u istoj vrsti kao i mi gore navedeni, bilo da se pravio da ne jedeš čokoladu kao pelikan da samo klizne niz grlo, bilo da kriviš mafiju koja ju smanjuje, imam za tebe lošu vijest. Nitko od nas ne zna kako jesti čokoladu.
Profesionalni čoko kušač

Dakle, postoje ljudi koji su plaćeni da jedu čokoladu. Tako zvani konditorski eksperti iliti stručnjaci za čokoladu. Jedna od njih je i Britanka Jennifer Earle koja je svoju ljubav prema jedenju čokolade uspjela naplatiti i osnovala je Chocolate Ecstasy Tours. Pretpostavljam da ne uvaljuje nikome ekstazi u čokoladi nego da joj je cilj ljudima prenijeti kako da bolje uživaju u čokoladi.

Priprema, pozor, čokolada

Prema njenim stručnim savjetima najbolje je da 20 minuta prije konzumacije čokolade ne jedete ni ne pijete ništa, da ne nosite parfem i ne koristite kreme za ruke, pišu Englezi kojima je to ispričala.

‘Najvažnije je čokoladi pristupiti polako i promišljeno. Prije no što zagrizete, odlomite komadić i pomirišite ju. Tako se njene arome ispuštaju u zrak’, kaže Jennifer i napominje da neće mirisati isto nakon što ju kušate.

Čokolada
Čokolada

Nakon mirisa, uzmeš tu kockicu čokolade i staviš ju u usta, ali bez žvakanja. Poanta je da ju cuclaš i polako rastapaš slinom da uživaš u svemu što pruža. A valjda i dulje traje pa ne pojedeš cijelu tablu.

‘Cuclajući čokoladu biste trebali dobiti drugačiji okus na početku, na sredini i na kraju’, kaže Jennifer koja je bacila i neke ideje ako vam dolaze gosti:

‘Pokušajte čokoladu poslužiti kao slani kanape ili kao dio pladnja sa sirom. Čokolada odlično djeluje sa sirevima. Nemojte se bojati eksperimentirati’, kaže Jennifer.

Eksperimentirajte, čokolada je za to idealna

Uz to, savjetuje da se čokolada kombinira i s bosiljkom, paradajzom, patlidžanima i uglavnom vjerojatno svime što imate doma, a najbolje tako da po njima naribate tamnu čokoladu. I dalje ću vjerojatno barbarski navaliti na iduću čoksu koja mi dođe pod ruku, ali zašto ne probati i nešto drugačije? Kad probam, javim dojmove.

Čokolada
Čokolada

Jennifer je dala i savjet za nas kojima se omakne da jedna kockica postane red, a jedan red tabla čokolade. Prvi korak je izbjeći kupnju jeftinih i manje kvalitetnih čokolada i odabrati one s više kakaa. Kakao je pun vitamina i minerala pa mozgu šalje signal da je dosta bilo prije nego se prežderete.

‘Ako povremeno uspijete napraviti stanku od nekoliko minuta dok jedete vrhunsku čokoladu s visokim udjelom kakaa, zapravo je jako teško pojesti previše’, poručuje Jennifer.

Eto, Jennifer koja profesionalno kuša čokoladu i stručnjak je u jedenju iste, nam je dala neke savjete. Ne kažem da je naš način loš (iako Jenny tvrdi da je pogrešan), ali možda se može probati i njen način. Tko zna, možda je među nama neki talent pa i mi možemo zarađivati jedenjem čokolade.

via GIPHY