kajzeršmarn

kajzeršmarn

Kajzeršmarn: hrana za careve i drvosječe iliti oblak s pekmezom

Znaš ono kad ideš radit palačinke pa ti nikako ne ide i sve ti se raspada? Ne? Onda sam to samo ja. U svakom slučaju, sad možeš radit desert koji se raspada i bit ponosan na to jer to tak baš treba bit. Riječ je o carskom drobljencu ili, po našem, kajzeršmarnu koji je upravo nastao kao greška.

Neuspjele palačinke i hrana za drvosječe

Legenda kaže da je sve nastalo greškom na dvoru cara Franje Josipa I. Kuhar koji je radio na dvoru je htio pripremiti neki lagani desert za Franjinu suprugu Elizabetu, ali valjda su mu palačinke propale pa je svemu tome dodao grožđice i trešnje, posuo s malo šećera i tako poslužio carici.

Ova je očito bila neka prefina dama pa nije htjela ni probati to kaj joj je kuhar donio jer nije izgledalo lijepo. Franjo, skroman kakav je bio, je rekao da taj tanjur daju njemu i to onako narodski:

‘Daj mi to ovdje, nebumo sad bacili taj ‘schmarren’, pretpostavljam da je rekao Franjo, a riječ ‘schmarren’ je bečki žargon za nešto što nema neku vrijednost, u stilu: ‘daj ti meni te ostatke’. Kako je on bio car, a jeo je schmarren, to nadrobljeno je dobilo ime Kaiserschmarrn iliti carski drobljenac iliti kajzeršmarn jer nam se neda pisati po njemačkom.

kajzeršmarn
kajzeršmarn

Druga priča kaže da je Franji kajzeršmarn podvalila neka priprosta seljanka. Car je slučajno za vrijeme nekog nevremena potražio zaklon u prvoj kući u selu i domaćica ga nije imala čime ponuditi pa mu je dala ‘Holzfällerschmarrn’ iliti drobljenac za drvosječe u koji je dodala jaja, malo voća i mlijeka. Ovaj je potpuno poludio za time i tako je šmarn s drvosječa napredovao do cara.

Savršeni desert

Kaj god bila istina, iz Austrije je kajzeršmarn došao u i Hrvatsku i danas se mi davimo u tom savršenom desertu. Posebno dobro ga naprave u Ficleku. Znači, malo je reć da sam oduševljen. Kao da jedeš oblak s pekmezom.
Nemrem ti to ni opisati… Ali, zato sam uspio nažicati recept pa ako nisi u Zagrebu možeš probat napraviti isto kao i Ficlek. Ak jesi, napravi doma i odi onda do Ficleka pa usporedi. Ide recept za oblak s pekmezom. Buš mi kasnije zahvalio.

kajzeršmarn
kajzeršmarn

Tajna careva i drvosječa

Sastojci: 3 jaja, 150 ml mlijeka, 150 g glatkog brašna, 4 žlice šećera, žlica vanilin šećera, limun, 50 g maslaca, pekmez ili nešto drugo ako si baš čudan pa ćeš na to stavljat čokoladu i slično

Znači, nije uopće teško, a ne treba pazit ni na strukturu kad će i tak bit sve zdrobljeno. Razdvojiš ova tri jaja koja si uzeo za kajzeršmarn i u žumanjke (to je onaj žuti dio) dodaš dvije žlice šećera, 150 mililitara mlijeka i 150 grama glatkog brašna, vanilin šećer i malo naribane korice limuna (naravno da mora bit domaći i nešpricani). Sve ovo dobro izmutiš mikserom.

kajzeršmarn
kajzeršmarn

Bjelanjke (onaj bijeli dio), dobro istučeš. Prebiješ ih dok ne postanu čvrsti snijeg i pred sami kraj dodaš dvije žlice šećera da sve bude još malo čvršće. Taj snijeg sa silikonskom špatulom umiješaš u žumanjke i smjesa ti je gotova.
Sve to staviš na tavu na kojoj si rastopio 50 grama maslaca. Kad s jedne strane dobije lagano smeđu boju onda ga okreneš i rastrgaš k’o svinja masnu krpu i paziš da i tamo ne ostane blijed. Mora biti smećkasto zlatan i natrgan na komade. Kad je sve gotovo, staviš na njega ono s čime želiš jesti ovaj oblak.

U Ficleku uz kajzeršmarn preporučuju šećer u prahu i neki namaz od čokolade ili marmeladu po želji, a ja ga osobno volim bez šećera u prahu i s pekmezom od marelice ili šljiva.

via GIPHY