Med

Med

Med – šest znakova da kupuješ dobro i domaće

Neki dan sam na placu kupovao med i kaže mi teta medarica da kad ga okreneš naopačke i kad ona kugla zraka pluta polako po sredini da je to znak da je med pravi, a ne neko umjetno smeće.

Objavio sam kratki video na Tik Toku (ako imaš Tik Tok me slobodno i tamo prati) o tome i pokrenuo pravu raspravu, ali i saznao kul stvari o medu. Zato sam odlučio napisati tekst o tome kako prepoznati pravi med u odnosu na onaj fejk.

Med
Med

Okreni i provjeri

Dakle, kao što sam već u uvodu naveo. Okreneš teglicu meda naopako i promatraš ju dok se okreće. Napravit će se kugla zraka koja se treba polako kretati kroz teglu. Ako se ona kreće polako i ako je med kompaktan, to znači da si kupio kvalitetan med. Ako vidiš da ide ful brzo i med se odvaja od dna, onda je moguće da te netko zajebao.

Kristalizacija

Samo pravi prirodni med će se kristalizirati. Koliko će se brzo to dogoditi ovisi o nizu faktora tipa vrsti meda, omjeru i sadržaju pojedinog meda, ali ako je pravi će se sigurno kristalizirati. Na temperaturi od 40 stupnjeva se vraća u tekuće stanje. Kad se kristalizira mora to raditi ravnomjerno od dna prema gore i obrnuto. Na visokim se temperaturama pak karamelizira da znate kad kuhate s njim.

Med
Med

Probaj i dobro promotri što kupuješ

Boja meda mora biti jednaka u cijeloj teglici, baš kao i gustoća. Ako je na vrhu previše tekućine, to znači da ima višak vode i da nije zreo. Ako imaš priliku možeš i probati med prije kupnje, a u tom slučaju promotri koliko sporo klizi niz grlo i koliko je gust. Ako je loš, onda je rijedak i nedostaje mu malo one prirodne gorčine.’

Memorija saća

Pravi med ima memoriju saća, a ti ga na to podsjetiš tako da u malo hladne vode staviš malo meda. Miješaš to u jednom smjeru i ako je pravi onda će se na površini pojaviti uzorak saća. Ako nije, će se raspast u nekakve valove ili nešto drugo.

Medni mlaz

Kad uzmeš žličicom med iz teglice onda ga pustiš da curi s nje. Ako curi u neprekinutoj liniji cijelo vrijeme, znači da je pravi. Ako kapa, nekaj nije u redu s njim.

via GIPHY

Deklaracija i aplikacija

Na deklaraciji meda mora biti slovo R i broj pored njega. Taj R broj garantira da je proizvod od tog proizvođača i da je pod nadzorom zaduženih službi. Također, ako si iz Hrvatske, ime proizvođača ili serijski broj meda možeš upisati na med.hapih.hr i tamo provjeriti radi li se o pravom medu.

Med
Med

Ako znaš još neku caku kako prepoznati pravi med, slobodno javi i podijeli s drugima. Ovo je bar mali dio kako prepoznati da ipak kupuješ dobar, domaći med, a ne neku fejk kopiju.