Eleonora Ortolani je proizvela prvi sladoled od plastike

VIDEO: Napravljen je sladoled od plastike, ima okus vanilije

Svaki put kada pomisliš da ne može bizarnije, pokaže se da ipak može. Londonska dizajnerica Eleonora Ortolani je proizvela sladoled od plastike.

Kult plave kamenice piše kako je to kombinacija “istraživanja krajnjih mogućnosti u gastronomiji i neke vrste performansa”. Plastika ovom sladoledu daje okus, a sladoled ima okus po vaniliji.
Plastika je izložena specijalnim bakterijama i enzimima za koje su znanstvenici u Škotskoj utvrdili da efikasno razgrađuju plastiku i pretvaraju ju u vanilin, aditiv koji hrani daje umjetni okus vanilije i jedan od najkorištenijih aditiva u sladoledarskoj industriji.

Plastika korištena za ovaj sladoled dolazi od plastičnih boca, a izložen je kao umjetnički rad Guilty Flavors.

– Imamo sve što nam treba da ponovno promislimo i osmislimo prehrambeni sustav. Počela sam ovaj projekt zbog velike frustracije zbog slabosti sustava reciklaže plastike koji se ne može nositi sa zagađenjem, ali i zato što, usprkos svim informacijama o štetnosti plastike, nje sve više – otkrila je Ortolani.

Znanstvenici koji su sudjelovali na projektu ističu kako još nema potrebnih dozvola za konzumaciju ovog sladoleda, ali da on već sad inspirira nove ideje i potiče raspravu o zagađenju. Uz to, potiče i raspravu o tome da već sad jedemo i udišemo puno plastike bez da to znamo.

Prema podacima OECD-a, reciklira se samo devet posto plastike na svijetu, a u isto vrijeme je prirodna vanilija sve skuplja i sve je manje ima. Zato je prvi plastični sladoled napravljen upravo vanilinom dobivenim od plastike.