Amerikanci su fascinirani Hrvatskom

Amerikanci fascinirani Hrvatima: ‘Sve se vrti oko hrane i pića, a neke stvari koje jedu nisu za svakoga’

Za oko mi je zapeo jedan zanimljiv tekst koji je objavio portal Pun kufer. Oni su, naime, saželi reakcije američkih turista koje su pronašli po raznim forumima i stranicama specijaliziranim za turizam, a koje se tiču Hrvatske.

Amerikanci su, blago rečeno, u Hrvatskoj doživjeli kulturološki šok, a neke stvari su ih baš fascinirale.

“U Hrvatskoj se sve vrti oko hrane i pića. Kad dođem nekome u goste, već s vrata pitaju što ću jesti i piti, a uobičajeno je i donijeti kakvu bocu ili neki jestivi poklon. Kruh se jede uz svako jelo, uključujući i krumpir i tjesteninu, što je također zanimljivo. Jedna od najčešćih rečenica koje čujem za stolom je: ‘Uzmi još malo da se ne baci.’ Čudi me da bacanje hrane ovdje nije zakonom zabranjeno”, piše Liam.

Dubrovnik

Amerikanci šokirani puhovima

Amerikance čudi i kako se ovdje ne treba voziti dugo kako bi posjetili lokalni park, a nevjerojatne su im i uske ulice, mali automobili i kuće, kao i gradovi stari i po 150 godina koji su za pojmove Europe mladi gradovi, dok su Amerima već prastari.

“Hrana u Hrvatskoj je ukusna, ali se mogu pronaći jela koja su itekako bizarna. Jela koja se pripremaju od želuca krava i svinja, kobasice od svinjske krvi ili puhovi (mala stvorenja slična vjevericama) koji se mogu jesti u nekim dijelovima zemlje nisu za svakoga”, napisao je Leon.

Oliviji je bilo neobično kako Dalmatinci pričaju. Mislila je da se svađaju.

“Super mi je kako Dalmatinci razgovaraju. Tako su glasni i temperamentni da mi je trebalo neko vrijeme da shvatim kako se ne svađaju, nego tako normalno razgovaraju o svakodnevnim stvarima. Različito im je pak to da se ne smiju toliko kao i Amerikanci niti se trude biti jako ljubazni prilikom upoznavanja”, prenosi Pun kufer.

WC mafija

Johnu je nepojmljivo koliko Hrvati puše.

“To je grozno koliko ljudi puše. Na svakom uglu se osjeti dim, a kafić u kojem se može disati je gotovo nemoguće pronaći. Vidio sam žene koje guraju dječja kolica s cigaretom u ustima, kao i djecu od 12, 13 godina koja po cesti gase opuške po cesti”, komentirao je John.

Ono što je Amerikance šokiralo su javni WC-i koji se naplaćuju, kao i “besplatni zahodi” u kojima zaposlenici prodaju wc papir i tako izvlače novac od turista u nevolji koji ako nemaju kovanice moraju ostaviti novčanice. Njih nazivaju wc mafijom i zaključuju kako je to lagodan posao.

Zanimljive su im i razlike među Hrvatima i nije im jasno kako na tako malom prostoru postoje toliko različiti ljudi, a fascinira ih i ležernost Hrvata.

“Imam osjećaj da se Hrvatima nikud ne žuri. Satima piju kave na terasama, a kašnjenje je uobičajeno. Zaposlenici u pošti i slično isto imaju jako usporen tempo”, čudila se Emma.

Amerikanci ne shvaćaju sjedenje na kavi

Male napojnice

Osim ležernosti, fascinirala ih je i ljepota Hrvatica koje ipak nisu “toliko srdačne kao Amerikanke”, te činjenica da se ovdje ne ostavljaju toliko velike napojnice kao u SAD-u.

“Moj prvi obrok u Zagrebu bili su ćevapi u jednom malom restoranu gdje sam bio s prijateljem iz Hrvatske. Platio sam, ali nisam ostavio veliku napojnicu jer su me upozorili da u Europi nisu toliko velike kao u Americi. Prijatelj je vidio novčanicu koju sam ostavio na stolu, zgrabio je i tutnuo mi je u džep uz riječi kako je to doista previše”, navodi zbunjeni Amerikanac.

Zanimljivo je vidjeti kako nas vide drugi. Što je vama najčudnije što ste vidjeli u nekim drugim zemljama?