Aleš Gorenc

Slovenski barista ušao u klub od 13 najboljih na svijetu: Umjetnost koju radi na kavi je izvanredna

Znaš one videe na kojima ti na tvojoj kavi barista napravi umjetničko djelo? Predobro je, jelda? E pa, to se zove latte art i postoji i natjecanje za to, a aktualni slovenski državni prvak u pripremi napitaka od kave i nagrađivani Barcaffe barista Aleš Gorenc je osvojio zlatni L.A.G.S lončić i postigao najviši stupanj u Latte Aret Grading obrazovanju.

Time se Gorenc pridružio elitnom klubu od samo 13 najboljih svjetskih barista u umjetnosti crtanja uzoraka mliječnom kremom na površini espresso kave. Latte Art Grading System (L.A.G.S.) naziv je za sustav koji se koristi za ocjenjivanje i rangiranje latte arta. U tom sustavu, baristi se ocjenjuju prema različitim kriterijima, uključujući simetriju, kontrast, teksturu i druge aspekte crtanja mlijekom po površini kave. Ova tehnika zahtijeva izuzetnu koncentraciju, vještinu i odgovarajuću opremu.

Mukotrpne pripreme

Zlatni L.A.G.S lončić označava najviši stupanj postignut u ovom sustavu, a Aleš je pokazao izvanrednu sposobnost izrade savršene simetrije i preciznosti u stvaranju latte art uzoraka, što mu je u konačnici donijelo pobjedu i zlatni lončić.

Aleš se pripremao za natjecanje u renomiranom trening centru za bariste, W.L.A.C.C. Milano, pod vodstvom svjetskih prvakinja u latte artu, Manuele Fensore i Carmen Clemente. Nakon temeljne obuke, tehniku je usavršavao do deset sati dnevno.

A sad – po svjetska zlata

“Osvajanje zlatnog L.A.G.S. lončića za mene predstavlja izuzetan uspjeh i ostvarenje cilja koji sam si postavio prije dvije godine. To je bio dug i izazovan put koji je zahtijevao puno truda i rada. Biti 13. osoba na svijetu s ovim priznanjem predstavlja važnu prekretnicu u mojoj karijeri bariste. Sada se mogu natjecati na najvišoj svjetskoj razini, što je oduvijek bila moja želja”, rekao je Gorenc prilikom preuzimanja nagrade.

Također, istaknuo je važnost podrške cjelokupnog Barcaffè espresso tima, odjela marketinga i direktora Tomislava Krpine, kao i baristice i L.A.G.S. trenerice Renate Kočevar, koji su cijelo vrijeme bili uz njega.

Aleš Gorenc
Klemen-Razinger

Barcaffe ulaže u edukacije

Barcaffè espresso kontinuirano ulaže u edukaciju svojih barista kako bi osigurao izvrsnost u pripremi espressa, napitaka na bazi espressa i umjetnosti latte arta, a u to sam se i sam uvjerio na njihovim eventima.

Iz Barcaffea mi otkrivaju kako imaju čitav sustav obuke i podrške koja baristima pruža potrebna znanja, vještine i alate za postizanje najviših standarda. Trenutno u timu tim Barcaffè espresso profesionalnih barista imaju devet članova iz regije, a u njihovim se akademijama i na terenu educira više od njih 14 pa ne moramo strahovati za dobru kavu u bliskoj budućnosti.