GR8 Coffee Festival: Na ZG Velesajam stiže crno zlato!

Ako voliš kavu imam sjajne vijesti za tebe. Ja bez kave ne mogu i smatram da je to jedino pravo crno zlato, a ako si moj istomišljenik, vidimo se na GR8 Coffee Festivalu. Prvo izdanje ovog festivala posvećenog kavi održat će se od 23. do 25. svibnja na Zagrebačkom velesajmu u paviljonu 9.

Ako ti već sama činjenica da se održava GR8 Coffee Festival nije dovoljna da se tamo vidimo, evo još par zanimljivosti. Već prvi dan ćemo moći vidjeti jedan na jedan dvoboj barista u crtanju s pjenom ili latte artu. Bit će to pravi Barista Latte Art Battle u kojem će sudjelovati 12 pažljivo selektiranih barista iz regije.

GR8 Coffee Festival

Četiri vrsna suca, dobro poznata na coffee sceni, budnim okom će pratiti svaki pokret i art kreaciju, ocjenjujući estetsku privlačnost, kreativnost, tehniku i prezentacijske vještine. Sudačka ekipa uključuje Domagoja Trusića, certificiranog trenera i poznatog hrvatskog baristu, Zorana Trkulju, barista trenera, Ivana Životića, stručnjaka za kavu i razvoj poslovanja, te Laitha Hardyja, coffee stručnjaka i promicatelja kulture ispijanja kvalitetnih kava.

Dva kruga natjecanja

Natjecanje će se odvijati u dva kruga. U prvom krugu, natjecatelji će morati reproducirati zadani oblik, dok će u završnom krugu troje najboljih barista imati priliku pokazati svoju kreativnost stvarajući dizajn po vlastitom izboru. U završnom krugu, osim estetske privlačnosti kreacije, ocjenjivat će se i kvaliteta napitka, tehnika izvođenja te prezentacijske vještine. Najbolji među najboljima osvojit će titulu GR8 Latte Art Mastera & Fiorenzato Pietro Manual Coffee Grinder.

“Naše barističke škole i predanost barista zaslužni su što u Hrvatskoj pijemo kvalitetnu kavu. Očekujemo iznimno dinamičnu atmosferu i jedinstven prikaz talenta, kreativnosti i strasti unutar zajednice”, istaknula je Silvana Fanjek, direktorica GR8 Coffee Festivala pa dodala da je jedan od ciljeva festivala prikazati umjetničku notu predanog rada i truda barista i cijele zajednice, jer oni to zaslužuju.

GR8 Coffee Festival
Silvana Fanjek

Što nas još čeka na festivalu?

GR8 Coffee Festival osim kave, nudi i posebna iskustva s čajevima, čokoladom, žesticama i craft pivama, a možete čuti i hrpu zanimljivih predavanja. Organizatori najavljuju da će otkriti što se krije iza barrel aged kave koja je odležavala u bačvama nagrađivanog gina o kojoj sam već pisao, a saznat ćemo i što donosi fluid bed tehnologija u svijetu kave.

Posjetitelji će doživjeti i CSI rekonstrukciju espressa i poneku premijeru. Za najbolje kave i sve o kavama pobrinut će se ponajbolji majstori poput višestrukog Latte art šampiona Sanina Kadića. Bit će riječi i o povijesti i tradiciji kave koja pronašla put do naših srca, domova i života o čemu će se pobrinuti Timur Kahrović.

Cooking zona

GR8 Coffee Festival u Cooking zonu dovodi Rudolfa Štefana, glavnog chefa i vlasnika restorana Pelegrini iz Šibenika koji već neko vrijeme ima Michelinovu zvjezdicu i nagrađen je s četiri toke Gault&Millaua, a stiže i David Skoko, kulinarska zvijezda i omiljeni chef na našim prostorima, poznat po svojoj karizmi i velikodušnom dijeljenju kulinarskih trikova.

Zemlja počasni gost festivala je Kraljevina Maroko. Program uključuje senzorno putovanje kroz tradicionalnu ceremoniju pripreme zelenog čaja s mentom, ritual koji će vas zasigurno očarati i možda postati dio vaše svakodnevne rutine. Tijekom svih festivalskih dana, Maroko će oduševljavati posjetitelje svojim autentičnim slatkim delicijama i tradicionalnim čajevima, čime će dodatno obogatiti cjelokupno festivalsko iskustvo.

GR8 Coffee Festival i edukacije

Na festivalu će se govoriti o etičkim praksama u kavi i istraživat će se put od šalice kave do holističkog iskustva uz stručne prezentacije, najavljuju organizatori. Posjetitelji će imati priliku upoznati najnovije uređaje za pripremu kave i saznati zašto je bitna dobra voda za pripremu kvalitetnih napitaka. Predstavit će se ljetna osvježenja, a stručnjaci će razbijati mnogobrojne predrasude, uključujući i one o veganskom mlijeku u kavi.

GR8 Coffee Festival
GR8 Coffee Festival

Posjetitelji će, između ostaloga, uživati u koktelima, sudjelovati u virtualnim igrama, a zagarantirana su brojna doživljajna iznenađenja. Gotovo je nemoguća misija predstaviti cijeli program, ali bitno je kazati da sudionike očekuju tri intenzivna dana posvećena kavi, čaju, craft pivima, čokoladi i žesticama. Kroz ova iskustva vodit će ih popularna voditeljica Ida Prester.

GR8 Coffee Festival održava se od četvrtka do subote, 23.-25. svibnja od 10 do 18 sati na Zagrebačkom velesajmu u Paviljonu 9. Ulaznice potražite na mrežnim stranicama gr8coffeefestival.com. Cijena jednog dana je 25 eura, dok te ulaznica za cijeli festival košta 50 eura.