Sarma

Sarma

Sarma – savršena simbioza između biljnog i životinjskog svijeta

Stiglo je doba sarme. Znaš da je zima kad sarma zamijeni punjenu papriku i sad je evo to doba. U jako kratkom vremenu mi je nekoliko ljudi reklo šokantnu istinu da ne znaju napraviti sarmu. Najprije nisam mogao vjerovati što čujem. Zar je moguće da netko ne zna zarolati ovo nacionalno blago?

Bio sam u šoku nekoliko dana, ubijao tugu u sarmama, a nakon nekog vremena sam shvatio… 2020. godina je i sve je moguće. Da smo u 2019. još bi me mučio ovaj fenomen i misterij nepoznavanja sarme, ali kako je 2020. sam odlučio svijetu jednostavno pomoći receptom za ovu savršenu simbiozu između biljnog i životinjskog svijeta.

via GIPHY

Lov na sastojke

Najprije, kao i svaki dobar lovac koji prehranjuje obitelj, moraš otići u lov i nabaviti namirnice. Ok, lažem, odeš na plac i kupiš sve kaj ti treba. Moraš imat’ odličnog kupusara i jednako dobrog mesara, a ako si na Jarunu ti mogu otkrit gdje se nalaze. Ako nisi, raspitaj se malo tko drži najbolje kisele kupuse i gdje je dobra mesina i kreni u lov.

via GIPHY

Sarma je, kao što sam već rekao, najbolje od prirode. Spoj biljnog i životinjskog svijeta koja i veganima natjera sline na usta, a nama ostalima je važnija od grijanja po zimi. Dakle, za dobru sarmu ti treba:

  1. ogroman lonac
  2. dobar kiseli kupus
  3. jedno 80 deka do kila mljevenog mesa (svinjetina i junetina u savršenom pola-pola miksu)
  4. jedna mala glavica luka
  5. šaka riže
  6. sol i papar
  7. sitno sjeckani špek
  8. 1 jaje
  9. suho meso
  10. malo mljevene paprike ili paradajza u tubi

Priprema, pozor, sarma

Znači, treba ti ljubav. Ako se ne smješkaš već na samu pomisao na sarmu, nešto nije u redu s tobom. Znam, teška su vremena, ali… SARMA! Dakle, s osmjehom na licu se zaputiš do placa po sastojke i s još većim osmjehom se vraćaš doma spreman uložiti ljubav i napraviti sarmu.

Najprije smjesa… Uzmeš mljevenu mesinu, sitno nasjeckani špek i luk, šaku riže, jedno jaje, sol i papar i sve to zajedno umiješaš rukama. Malo lizneš prstom (naravno prije toga opereš i dezinficiraš ruke) da vidiš jesi pogodio omjere i ako je fino spreman si da to rolaš u sarmu.

Kupus rastaviš na proste faktore, ali doslovno. Svaki list kupusa uzmeš i odrežeš mu onaj tvrdi dio, njegovu kičmu. Ne želiš žvakat’ tvrdi kupus kasnije. Nakon kaj si svaki list kupusa obrezao, ispereš ga vodom da te kiselina ne prebije k’o mačku za par sati kad navališ na sarmu i spreman si.

Sarma
Sarma

Kad ljubav spoji dva svijeta nastaje sarma

Uzmeš list kupusa i nježno ga položiš na čisti pult. Uzmeš šaku smjese koju imaš pripremljenu i postaviš na kupus i lagano zarolaš i na kraju one viškove koji vire uguraš prema sredini da dobiješ kompaktnu sarmu. To ponoviš dok ti ne ponestane mesa.

Kad si meso pretvorio u sarme, ostat će ti još malo kupusa. To narežeš na trakice i rasporediš po posudi ispod sarme, pored nje, na nju… Uglavnom, to je savršeni dodatak. Nauljiš ogroman lonac tek toliko da dole bude pokriveno uljem, staviš malo narezanog kupusa i počneš slagat’ sarme.

Dok slažeš sarme u krug i jednu na drugu, dodaješ između suhomesnate proizvode. Komad špeka, dimljene vratine, kaj god imaš doma, to hitiš u lonac sa sarmom. Kad si sve poslagao, uliješ vode da pokriješ sve sarme, možeš dodat malo mljevene paprike ili paradajza u tubi za boju i kuhaš na laganoj vatri barem dva, tri sata. Sada je sve spremno za uživanje u sarmi i zapamti… što ju više puta podgriješ, to je bolja. Dobar tek!

Sarma
Sarma