Wagyu A3 striploin

Probao sam jedan od najskupljih komada mesa na svijetu: Kila košta 345 eura, no je li toliko dobar?

Probao sam Wagyu A3 striploin steak, jedan od najskupljih komada mesa na svijetu. U Zagrebu ga možete kupiti u Beef Shopu kod Kajzerice po cijeni od 345 eura za kilu, a ako vam se to čini puno, razina kvalitete ide do A5, a postoje i bolji komadi mesa pa se cijena penje i za više nego dvostruko.

Što to može toliko koštati?

Vjerojatno se pitate zašto neka govedina toliko košta. Pitao sam se i ja i prije nego sam probao Wagyu mislio da će to definitivno biti fin komad mesa, no ne pretjerano bolji od na primjer hrvatskog simentalskog goveda.

Moja pretpostavka je bila da će razvikani Wagyu biti 30 posto ukusniji i kvalitetniji i da će to biti jedan divan komad mesa koji samo zbog imena i brenda košta nekoliko puta više od prvog idućeg vrhunskog komada govedine.

Wagyu karakterizira prošaranos masnoćom

Jebote, kako sam se zajebao

Da, oprostite na izrazu, ali zajebao sam se. Wagyu nije 30 posto bolji od najboljeg steaka koji ste ikada probali i čija je cijena nekoliko puta jeftinija. Wagyu uopće nije ista kategorija. Sve što ste ikada mislili da znate o mesu, njegovoj kvaliteti i okusu, pada u vodu prvim grizom Wagyu A3 striploin steaka.
Meso se jednostavno topi u ustima. Zubi vam, bez zajebancije, uopće ne trebaju. Okus? Neopisivo nešto. Doslovno, ne znam kako bih to opisao. Jednostavni nešto božanstveno. Da mogu, bio bih wagyjuterijanac i od mesa jeo samo ovo. Toliko dobar okus i toliko mekan komad mesa nisam nikada u životu okusio. Ni približno.

Wagyu A3 striploin

Zamislite najbolji steak koji ste ikada jeli (a da nije Wagyu), e taj je za Wagyu kao što je obična pljeskavica iz supermarketa za njega. Da, toliko je dobro. Čak je i ono što bi na drugim komadima mesa bilo žlundra, ovdje toliko ukusno i mekano da je bolje od pola mesnih proizvoda koje jedemo svakodnevno. Ne mogu ni zamisliti kakvo je tek čudo Wagyu A5…

Što je točno Wagyu i zašto toliko košta?

Wagyu u doslovnom prijevodu znači japanska krava, a podrazumijeva četiri pasmine: smeđu, bezrogu, kratkorogu i crnu japansku kravu, a svaka od pasmina ima i nekoliko krvnih linija. Kod uzgoja se pazi na svaki detalj da bi meso na kraju bilo apsolutno savršeno.

Sve su krave iz free range uzgoja, zna im se točno porijeklo i posebno se pazi da budu čistokrvne. Postoje i mitovi da se krave masiraju, piju pivu, jedu masline i slušaju klasičnu glazbu, no uglavnom je riječ o mitovima.

Wagyu A3 striploin

Wagyu goveda su posebno genetski predisponirana da sadrže meso koje ima puno veći postotak omega-3 i omega-6 masnih kiselina nego meso drugih krava, a svaki je komad prošaran masnoćom koja mu daje fantastičan okus i tu mekoću oblaka.

Japanci su napravili i sustav kako bi ocijenili kvalitetu pojedinog goveda, a on se mjeri skalom od 12 stupnjeva koji su podijeljeni od A1 do A5. U obzir se uzima boja mesa i masnoće, raspored i omjer masnoće i oblik i veličina steaka.

Stupnjevi:

A1 Wagyu, ali ne troši pare na to(1)
A2 Wagyu za ‘siromašne’ (2)
A3 Dobar Wagyu, čisti prosjek (3 do 4)
A4 Vrlo kvalitetan Wagyu (5 do 7)
A5 Vrhunski Wagyu, postaješ instant wagyjuterijanac (8 do 12)

Wagyu A3 striploin

Zaključak: Apsolutna preporuka

Ako si foodie, kako se to danas moderno zove, ili gurman, ljubitelj hrane, kako god želiš, i imaš priliku probati Wagyu, ne razmišljaj ni sekundu. To je ljubav na prvi griz, sreća na tanjuru, leptirići u želucu, oči ti se smiju, a zubi zadovoljno… zapravo odmaraju. Cijelo tijelo uživa svakim zalogajem. Probaj pa reci da nisam u pravu.

@gostiona Kakvo savršenstvo! Jeste li probali Wagyu? #wagyu #striploinsteak #gostiona #beefsteak #beef #CapCut ♬ original sound – Gostiona by Slaven