Pizza motivira radnike više od bonusa

Pizza ima čarobnu moć i motivira radnike više od novaca

Zamisli da na poslu dobiješ pohvalu od šefa ili pak neki dobar bonus? Dobar osjećaj je to, zar ne? Da, ali ne bolji od pizze! Pizza je jedno od najraširenijih i najpopularnijih jela na svijetu, a sada je za svoju visoku vrijednost dobila još jednu potvrdu.

Izraelsko-američki profesor psihologije i bihevioralne ekonomije Dan Ariely piše knjigu pod naslovom “Payoff: The Hidden Logic That Shapes Our Motivations“, a u njoj želi otkriti što motivira pojedince na poslu. U sklopu te knjige je napravio i istraživanje u kojem je sudionike podijelio u četiri grupe kojima je početkom radnog tjedna poslao po jednu poruku.

Pizza je najbolji motivator radnika

Prvoj grupi je obećao da će, ako svaki dan ispune svoje kvote, na kraju dana dobiti pizzu. Druga grupa je dobila poruku da će dobiti novčani bonus, treća pismenu pohvalu od šefa, a četvrta nije dobila nikakvu poruku.

Da, naravno, dobro se pogodili, pizza je bila najveći motivator! Ljude boli briga za bonus i pohvalu šefa, daj ti tu pizzu i dobri smo si. To je potvrdilo i ovo istraživanje u kojem je već na kraju prvog dana bilo jasno da je pizza top motivator nakon što su ljudi iz prve skupine podigli produktivnost za 6.7 posto. Odmah iza pizze je bila pohvala šefa koja je podigla produktivnost za 6.6 posto.

Dakle, šefovi, ako želite zadovoljne radnike, naručite im pizzu i pošaljite mail s pohvalom. Dobro, ni bonus nemre škoditi, ne budite škrti.

Pizza motivira radnike više od bonusa