Panna Cotta

Panna cotta s domaćom marmeladom od divljih naranči i mrkve

Nakon finog ručka, red je da se pojede i fini desert i namire i potrebe za slatkim. Panna cotta s domaćom marmeladom od divljih naranči i mrkve je malo drugačiji desert da razbiješ svakodnevni red, dva čokolade. Bota Šare, jedan od najboljih ribljih restorana u Hrvatskoj, je sa mnom podijelio svoj recept za ovu savršenu panna cottu, a ja ga sada dijelim s vama. Uživajte!

PANNA COTTA S DOMAĆOM MARMELADOM OD DIVLJIH NARANČI I MRKVE

PANNA COTTA

Sastojci:

– 400 ml vrhnja za šlag

– 150 ml mlijeka

– 60 g šećera

– pola žličice ekstrakta vanilije

– 4 g želatine

Priprema:

Sve sastojke osim želatine staviti u ‘teću’ i ugrijati, prije nego što zakipi maknuti s plina te zatim dodati želatinu prethodno zamiješanu u 2 žlice vode. Sve skupa dobro izmiješati te ostaviti u posudicama na hlađenju.

MARMELADA OD DIVLJIH NARANČI I MRKVE

Sastojci:

– 3 kg domaćih gorkih naranči

– 0,5 kg očišćene slatke naranče

– sok 2 limuna

– 600 g domaće mrkve

– 0,5 kg šećera

Priprema:

Naranče dobro oprati, zatim oguliti od kore i bijelih opni i četvrtinu kora ostaviti za kuhanje. Očišćene naranče narezati na manje komade, izvaditi sve koštice te ih dobro vezati u gazu. Očišćene naranče, koru, koštice te mrkvu ubaciti u lonac, preliti vodom toliko da pokrije sve sastojke te kuhati sat vremena na laganoj vatri. Zatim maknuti s vatre, izmiksati i dodati šećer te kuhati još 30 min. Gotov namaz pospremiti u sterilizirane teglice.