Old Pilot's gin je autohtoni hrvatski gin

Old Pilot's gin

Old Pilot’s gin: Kako su dva pilota ginom iz Rudeša osvojila svijet

Hrvatska je poznata po puno lijepih stvari. Imamo lijepe plaže, lijepo more, finu hranu, lijepe žene, dobra vina, razne rakije, a od prije nekih godinu dana imamo i vrhunski gin. Sve je krenulo kao ideja dvojice pilota koji su odlučili Hrvatsku pozicionirati visoko na mapi žestokih alkoholnih pića. Old Pilot’s Gin iz Rudeša je ubrzo počeo osvajati svijet.

Hrvoje Bušić i ja smo dugogodišnji prijatelji. Znamo se više od 20 godina, a naše prijateljstvo je počelo kada smo bili vojni piloti kadeti dok smo se školovali u Zemuniku, odnosno na Vojnoj akademiji u Zadru. Tu je počelo naše druženje koje je danas, nakon 20 i kusur godina, okrunjeno destilerijom”, kaže mi Tomislav Anadolac iz destilerije Duh u boci koja se nalazi u zagrebačkom Rudešu.

Sve je krenulo iz ljubavi prema ginu i viskiju.

“Obojica volimo popiti i gin, i viski, i bilo koje jako aromatično alkoholno piće ako je dobro. Ideja je nastala u Hrvojevoj glavi. Kako je on još uvijek aktivan pilot i stalno je u avionu pa mora imati nekakav ‘ventil’, počeo je razmišljati o tome kako se početi baviti proizvodnjom destilata, odnosno počeo je kuhati nešto doma u kuhinji. U tom nekom svojem procesu je i mene zarazio tom idejom da bi mogli proizvoditi neko svoje jako alkoholno piće”, kaže Tomislav.

Ipak, Old Pilot’s je najprije trebao biti viski.

“Nama je cilj proizvoditi viski, odnosno bourbon, jer i jedan i drugi obožavamo takva pića. Međutim, za viski ili bourbon je potrebno jako puno vremena dok taj proizvod bude spreman za tržište zato što mora odležati određeni broj godina. Kako smo ujedno i ljubitelji gina, odlučili smo se napraviti gin. Gin nije autohtono hrvatsko piće, ali je jako alkoholno piće koje pruža puno mogućnosti i kreativnost destilera tu dolazi do izražaja.”

 

View this post on Instagram

 

Another week, another reward! This time it is something real special and big. ❤️ One of the most influential competitions in the world @sfwspiritscomp , has announced this year’s winners and Old Pilot’s is one of them, wining the brightest gold medal! ? This award means a world to us, because not only is an SFWSC medal a testament to the hard work, it’s a universally recognized indicator of exceptional quality and craftsmanship. Deeply honored to be appreciated and valued by such a respective institution, we continue to grow our brand and put out the best product possible. ? #sfwsc #sfworldspiritscomp #sfwspiritscomp #oldpilots #oldpilotsgin #gin #craftgin #competition #goldmedal

A post shared by Old Pilot’s Gin (@old_pilots_gin) on

Srećom, dobili smo autohtoni hrvatski gin.

“Svaki destiler želi u principu ispričati neku svoju priču. Mi smo odlučili ispričati lokalnu hrvatsku priču i odlučili smo se za recept u kojem će sastojci, odnosno biljke biti isključivo one koje se mogu naći na tlu republike Hrvatske. Htjeli smo pokazati da se u Hrvatskoj može pokrenuti proizvodnja i da se mogu raditi proizvodi koji su nastali isključivo hrvatskom kreativnošću i pameću i to od sastojaka koji su hrvatski. Danas, godinu dana nakon izlaska na tržište, mogu reći da je priča uspješna i da je put koji smo odabrali dobar i ispravan.”

Old Pilot’s je sve popularniji, a može ga se naći u sve više lokala diljem zemlje. Uz to, na adresu Duha u boci dolazi sve više prestižnih nagrada iz cijelog svijeta. Jeste li očekivali tako dobre rezultate u nepunih godinu dana?

“Kao i svaki poduzetnik, očekivali smo uspjeh. No, jesmo li očekivali ovakav uspjeh i ovakav boom? Realno, nismo. Jednostavno smo si zacrtali neke svoje norme. Hoćemo biti transparentni, iskreni i sve što radimo želimo raditi sa strašću i da to nije površno napravljeno. U tom smislu smo dosta vremena potrošili na tu fazu istraživanja i razvoja. Na malom kotlu kojeg i danas imamo u destileriji smo skuhali 50 raznoraznih recepata prije nego što smo došli do zaključka da je ovaj sada recept koji je u našem ginu pravi”, kaže Tomislav pa dodaje:

“Imali smo viziju i znali smo što bismo htjeli, ali morali smo isprobavati i kuhati razne sastojke da dobijemo to što želimo. Jedna naša prednost je to što smo i Hrvoje i ja relativno situirani i nije nam cilj bio izaći što prije na tržište jer moramo kruh staviti na stol. Uzeli smo si vremena da kušamo, probamo, razgovaramo…”

Kako ste došli do imena Old Pilot’s?

“Naša branding agencija Kofein koja nam je cijelu tu priču osmislila je pronašla tu poveznicu među nama. Dva dugogodišnja prijatelja, zajedno su studirali za vojne pilote i od tuda je nastao naziv Old Pilot’s gin. Sve što radimo, radimo u destileriji na Rudešu, od kuhanja, odležavanja pa do pakiranja.”

Tomislav naglašava jednu stvar od koje nikada neće odustati.

“Beskompromisni smo po pitanju kvalitete. Želimo se pozicionirati u premium segmentu. Sam izgled boce, vizual, a u konačnici i ta tekućina koja je unutra, moraju biti vrhunski i ne zadovoljavamo se ni s čime ispod toga. Cilj nam je zauvijek zadržati kvalitetu pa makar i pod cijenu toga da ne možemo proširiti proizvodnju. Širit ćemo se tek kada uspijemo to napraviti s istim nivoom kvalitete.”

 

View this post on Instagram

 

#2 BATCH is ready to take off! We hope you’ll like it as much as we do. ? #gin #oldpilotsgin #new #chapter

A post shared by Old Pilot’s Gin (@old_pilots_gin) on

Na sreću, u Hrvatskoj ima i više nego kvalitetnih sastojaka, a, kao što je Tomislav već naglasio, Old Pilot’s je isključivo hrvatski gin.

“Naš gin se sastoji od borovnice koja je osnovni sastojak svakog gina, ona dolazi iz Like, imamo kadulju iz podnožja Velebita, list masline s Biokova, lavandu s Hvara i Samoborskog gorja, koricu gorke naranče s Korčule, anđeliku iz okolice Bjelovara… Htjeli smo povezati kontinentalni i mediteranski dio Hrvatske”, kaže Tomislav pa dodaje:

“Kroz Hrvatsku je prošle godine prošlo preko 18 milijuna turista. Zašto u hotelu na hrvatskoj obali ili u restoranu u Zagrebu, turist koji dođe mora popiti neki svjetski poznati gin koji može popiti gdje god se nalazio? Zašto ne bismo mogli tu staviti jedan kvalitetan gin kojeg se nećemo sramiti i koji može stati uz bok bilo kojem svjetskom ginu?”

Medalje koje osvajaju ova dva pilota pokazuju da su tu ideju i proveli u djelo.

“Da, to smo pokazali ove godine osvajanjem medalje u San Franciscu. Tamo smo osvojili zlatnu medalju za kvalitetu i okus destilata i brončanu medalju za dizajn. To je visoko priznanje jer je San Francisco jedan od najcjenjenijih sajmova u destilerstvu. Kada bismo to usporedili s autoindustrijom, to je Geneva ili Detroit“, kaže Tomislav pa dodaje:

“Tamo dolazi 40 svjetski poznatih sudaca koji na osnovu blind tastinga, znači ne znaju što je unutra, kušaju i daju ocjene. To je nama jedan super poticaj za dalje jer je pokazatelj da radimo nešto dobro i nešto što ima smisla. Osim toga smo prošle godine proglašeni najboljim craft ginom u Hrvatskoj, a osvojili smo i srebrnu medalju od American Distilling Instituta što je također poticaj.”

Na dosta ginova, pa tako i na Old Pilot’s ginu, stoji oznaka “London dry gin“. Za one koji ne znaju, riječ je o načinu proizvodnje gina.

“London dry gin je jedna određena metoda proizvodnje koja je možda i najkompleksniji način proizvodnje gina. Ima različitih načina proizvodnje gina. Kada bismo London dry metodu uspoređivali s proizvodnjom vina, u vinarskom svijetu imamo stolno vino, kvalitetno, vrhunsko, arhivsko, London dry je kao da proizvodite vrhunsko vino”, kaže Tomislav pa nastavlja:

“Definirana su određena pravila koja se moraju poštovati kako bi nešto moglo nositi naziv London dry gin. Ima tu dosta načina i svaki način je ispravan i svaki gin, ako zadovoljava određene kriterije, se tehnički može zvati ginom. Međutim, mi smo si postavili taj cilj i uzeli smo si možda i najzahtjevniju metodu, ali to jednostavno mora biti top.”

Što je recept za dobar gin?

“Prije svega, u proizvodnji bilo čega, pa tako i gina, da biste napravili vrhunski proizvod, morate imati strast. Mora biti nekakva ljubav i nekakva energija da s guštom to radite jer se to u konačnici i vidi. Što se tiče proizvodnje gina, sastojci su jedan vrlo, vrlo, vrlo bitan faktor koji čini dobar gin. Mi smo se odlučili za hrvatske sastojke provjerenog podrijetla. Moraju biti isključivo prirodni, a ne konzervirani sastojci”, kaže Tomislav pa dodaje:

“Sastojke smo već ranije nabrojali, a vrlo važnu ulogu ima i taj bazični alkohol koji se može dobiti od krumpira, od nekakvih žitarica, od kukuruza, od raži,… Tu isto treba voditi računa kakav je i koji alkohol i koliko u njemu ima metanola. To je naročito bitno. Osim toga jako je bitna i voda. Ona mora biti što neutralnija kako bi imala što manji utjecaj na destilat. Mi u našoj destileriji ulažemo puno u preradu vode jer je ova naša zagrebačka voda takva kakva je. Zato imamo filtere koji prerađuju vodu kako bi dobili vodu bez okusa i mirisa. Samo takva nam odgovara jer onda ne mijenja gin. Proces proizvodnje i recept koji je tajan i svaki destiler ima svoju priču i duljina odležavanja kao i kod viskija. To je to, to je ono što čini dobar gin.”

Prvotna ideja bila je viski. Hoćemo li nekada u budućnosti imati i Old Pilot’s viski?

“Da, to je nešto što ćemo mi svakako napraviti. To nam je cilj i želja. Bit će Old Pilot’s viski, a hoćemo li ga zvati viskijem ili žitnom rakijom, to još ne znamo. Počeli smo već razrađivati takav projekt koji je puno veći i kompleksniji, a u konačnici i financijski zahtjevniji. Za nekih tri, četiri, pet godina možemo očekivati prve boce jer nam on mora barem tri godine odležati u nekoj bačvi. To je proces.”

Za kraj, zamolio sam Tomislava da mi otkrije svoj najdraži koktel s ginom.

“Old Pilot’s gin naravno i neki neutralni tonic, definitivno ne nešto preslatko. Uz to, definitivno sam za to da uvijek unutra ide nekakvo svježe bilje jer je puno aromatičnije i mirišljavije od sušenog bilja. List svježe kadulje i recimo korica svježe naranče ili grejpa, to je super”, zaključio je Tomislav.