Bota Šare Dubrovnik

Nova Bota Šare u Dubrovniku ispisuje povijest, ovo je prvi takav restoran u Hrvatskoj

Hrvatska je odbila prvi restoran čiji je interijer cijeli napravljen od prirodnih odbačenih materijala. Konceptualni umjetnik iz Dubrovnika Igor Hajdarhodžić je restoran Bota Šare u Dubrovniku pretvorio u mjesto u kojem svaki detalj priča svoju priču. Restoran se nalazi na sjevernom ulazu u grad, ulazu Buža, u ulici Peline 4.

“Kroz posao nas je vodila želja da predmetima koji su odbačeni pokušamo dati novu ulogu, tzv. Upcycling. Ja sam već 40 godina uključen u takve poslove i neka sam vrsta Kralja smeća ovdje u Dubrovniku, a i šire. Posao je bio uspješan jer mi je prijatelj Pero Šare dao potpunu slobodu, a s njegovom sam obitelj surađivao godinama u Splitu i Malom Stonu. Motiv da se uhvatim ovog posla je bio to obitelj Šare godinama njeguje i zadržava visoku razinu kvalitete svojih usluga!”, otkriva Igor Hajdarhodžić.

Bota Šare Dubrovnik

Neki predmeti u prostoru, u kojem se nekada nalazila stara pekarnica, su jako vrijedni. U restoranu se nalaze razne starine i povijesne memorabilije, a ostalo su stvari za koje je neobično da se nađu u ovom prostoru.

“Donio sam jedan predmet, pronađen na smeću, koji govori o padu Dubrovačke Republike. Izradio ga je na svojoj škrinji mladi mornar i ona na neki način, predstavlja atrakciju u ovom prostoru. Bio je 20-ak godina po muzejima. Sada je tu da bude na uvid i da se taj komadić dubrovačke povijesti ispriča posjetiteljima i građanima!, govori Igor.

Glavni prostor u restoranu i terasa imaju po 30 sjedećih mjesta. U glavnom se prostoru nalazi jedan stol napravljen od dviju istrošenih stepenica koje datiraju još iz doba Republike te dvije različite balustrade. Šankovi su od brodskih pasarela, a svjetlo u prostoru daju stari ribarski ferali.

Bota Šare Dubrovnik

Zasebni prostor zove se Pescatore – ribar i može primiti do šest osoba. U njemu se može vidjeti svježe ulovljena jadranska plavorepa tuna. Tu Bota nudi posebno iskustvo s vlastitim chefom koji će ispred vas raditi sushi. Prostorom dominiraju i jaki kameni elementi i plavi mramor. U oko upada i zbirka buletina te jedan od alata za ribarenje, koji zapravo predstavlja simbol svega onoga što se opisuje obitelj Šare.

Nova Bota nudi i novi koncept. Radno vrijeme je od 8 sati do ponoći. Ujutro nude zdravi doručak, a u ponudi su i dnevne marende koje će Dubrovčane posebno razveseliti jer se radi o obrocima dubrovačkog juga prema receptima njihovih baka.

“Sve naše namirnice su ili iz vlastitog uzgoja ili iz obližnjih OPG-ova. Kvaliteta istih kao i svih delicija imperativ je Bote koje je Hrvatska prepoznala. Riba je isto tako djelomično iz vlastitog ulova ili pak je pak naši chefovi prikupe u rano jutro na peškariji!”, otkriva voditeljica dubrovačke Bote Josipa Turković.

Bota Šare Dubrovnik