rakija_gostina

Medicina stare škole: “Nije ti dobro? Popij malo rakije!”

Sjećam se još kada sam bio klinac i ulovila me neka viroza ili prehlada, a čuvala me baka. Imao sam možda 8-9 godina, no to moju pokojnu baku nije sprječavalo da me ponudi rakijom koju je smatrala lijekom.

“Popij malo rakije, odmah će ti biti bolje”, govorila je.

Sigurno nisam jedini koji je čuo ovu rečenicu. Šljivovica, loza,travarica i slični lijekovi iz narodne medicine na Balkanu se ne smatraju alkoholnim pićima, već pravim rješenjem za niz zdravstvenih problema od zubobolje i prehlade do bolova u leđima.

Sjećam se recepta za skidanje temperature i prebolijevanje gripe. Dakle, potrebno je popiti rakiju, a uz nju se dobro najesti špeka, luka i češnjaka i već idući dan od polumrtvog tijela iz kreveta postat ćeš poletni sportaš koji trči maraton s osmjehom na licu. Zvuči svakako bolje od industrijskih pripravaka koji imaju okus po bombonu od naranče ili limuna, zar ne?

via GIPHY

U svakom slučaju, odlučio sam malo istražiti za što je sve dobra rakija i otkrio da bi ju svatko trebao imati doma i to ne samo zato da imaš za ponuditi ako ti netko nenajavljeno bane u posjet, nego bi ju zapravo trebalo držati u ormariću s lijekovima. Navodno je dobra i za čišćenje prozora.

Pomaže nakon prežderavanja

Slijede nam blagdanske gozbe koje više manje uvijek dovedu do prežderavanja. Oči su veće od želuca, fino je i jednostavno ne možeš prestati jesti. Nakon nekog vremena požališ što si do maloprije svinjski uživao u blagodatima sa stola i počinje bol u želucu. Trk u ormarić s lijekovima po rakijicu. Jedna ili dvije šljive pomoći će da se želudac umiri, a ti ćeš ponovno imati zadovoljni osmjeh na licu kao i do trenutka kada je počela bol.

via GIPHY

Malo rakije za “pod zub” neće škoditi

Probudiš se sa zuboboljom, a zubara nema ni za lijek. Nedjelja je, praznik, čovjek je na skijanju… Uglavnom, ne može doći i riješiti te boli koja ti ulazi preko zuba u mozak. Ponovno vadi rakiju, ali ovaj puta ju nemoj popiti. Gutljaj rakije držiš desetak sekundi na zubu koji boli, promućkaš i ispljuneš… Da, znam, grijeh je pljuvati rakiju, ali cilj nije da teturaš po stanu, nego da prestane zubobolja. Postupak ponovi nekoliko puta uz mali razmak da ne bi nadražio zubno meso. Ako se ne smiri ni tada, probaj s gutanjem rakije nakon mućkanja.

via GIPHY

Čaj se da popraviti rakijom

Sezona je gripa i prehlada, a vrlo često u ovim zimskim vremenima nastrada grlo. Ako je infekcija bakterijska, to se riješi vrlo brzo i efikasno. U rakiju nakapaš par kapi propolisa i grlo je dezinficirano u taj čas. Uz to, čaj se može popraviti s par žličica rakije (ne obrnuto) i bit će još zdraviji nego je bio.

via GIPHY

Bolii me, majko, boliii meee

Ok, da, dobra je i za liječenje duše, ali ovdje mislim na fizičku bol. Ušteka te u leđima ili vratu i ne možeš se ni pomaknuti. Uzimaš one kreme koje smrde k’o kuga po mentolu i već se lagano i susjedi iseljavaju, ali tebe i dalje boli. Trk gdje? U ormarić s lijekovima po rakiju. Najbolje je ako imaš komovice ili nešto slično što se dobiva iz ostataka fermentiranog grožđa, ali i šljiva je dobra kad nema druge.

via GIPHY

Malo rakije umasiraš na leđa ili vrat, naravno na mjesto gdje boli i tako svakih par sati. Vrlo brzo neće više boljeti. Osim kod ukočenih leđa i vratova, pomaže i kod artritisa. Masaža rakijom oboljelima od kroničnih bolesti kao što je artritis pomaže za ublažavanje bolova.

Otekline ne vole rakiju

Igraš nogomet s dečkima i umjetna trava ti postavi nogu. Nisi ti nespretan nego je jednostavno teren loš i padneš. Psuješ kako to može biti tako loše napravljeno kako bi opravdao svoj pad pred ostatkom ekipe. Možda ti povjeruju, a možda i ne, ali u svakom slučaju nakon nekog vremena otekne ti zglob.

via GIPHY

Dođeš doma, vadiš rakiju i utrljaš ju na otečeno područje ili napraviš oblog od nje. Rakija dokazano hladi i zato će ti pomoći da oteklina splasne. Ipak, nemoj pretjerati s rakijom jer može nadražiti kožu pa oblog malo drži, malo makni i tako nekoliko puta.

Rano jutro, pola šest, drmni čašu rakije…

Rakija pomaže kod cirkulacije. Ne samo da liječi nakon što se razbolite, već je dobra i kao preventiva. Naši djedovi i bake često bi odmah ujutro drmnuli čašicu rakije i tako pokrenuli cirkulaciju prije obavljanja dnevnih zadataka.

via GIPHY

Odlazak na wc ne bi trebao boljeti

Ako te boli dok pišaš, nešto nije u redu s tvojim urinarnim traktom. Moguće je da je riječ o nekoj infekciji ili si jednostavno prehladio taj dio svojeg operativnog sustava. Uzmeš rakiju, ubaciš malo peršina i napraviš lijek koji će pobijediti infekciju. Naravno, ne pretjeruj, nego kroz nekoliko dana uzimaj po malo.

via GIPHY

Pij dok se voziš

I dalje, ako si vozač nemoj pit ni pod kojim uvjetima. No, ako si na mjestu suvozača ili putnika u autu ili autobusu, a bude ti zlo za vrijeme vožnje, eto rakije da te spasi. Rakija može pomoći u smirivanju želuca pa će tako smiriti i mučninu izazvanu putovanjem.

Ako znate još neku dobru namjenu za rakiju, slobodno podijelite svoja saznanja u komentarima. Dijeljenjem samo možete pomoći drugima i naravno, pijte odgovorno i pazite preko ceste.