sipani_secer

Špinani šećer: Bijelim prahom protiv prehlade

Vrijeme je Božića i sve je divno i krasno, barem kod nas katolika, ali imam dojam i da su ostali nekako spokojniji u ovim zimskim mjesecima. No, osim što je to vrijeme darivanja i svi smo sretni, vrijeme je i prehlada, grlobolje i kašlja.

Izađeš na ulicu zabundan toliko da izgledaš kao lički medvjed iako inače imaš 50 kila s krevetom. Sa smiješkom na licu duboko udahneš i kreneš do trga gdje ekipa prodaje kobasice, sarmu i germknedle i gdje sve svijetli k’o u Betlehemu. Malo se prošetaš, krkneš koju sarmu i odeš kući ispunjen adventskim duhom.

via GIPHY

Drugi dan ujutro ustaješ sav natečen k’o morž, oči su ti crvene, boli te grlo, a iz nosa curi k’o iz onih slapova Nijagare. E, jebi ga, tvoja zaštita od hladnoće je nekad popustila i đubre od prehlade te uspjelo napasti.

Trk u ljekarnu i odmah popiješ pola table onih pastila za grlo, ali treba malo i pojačati tu borbu protiv prehlade. Ipak je Božić, pa će Nova godina, nemreš sad biti bolestan. Sjetiš se bake i njenog prokušanog recepta za iskašljavanje i grlobolju.

via GIPHY

Kakve ljekarne, kakve pastile, kakvi bakrači? Vrijeme je za špinani šećer. Iako, naravno, nema nikakve znanstvene potvrde da to zapravo pomaže kod upale grla, narodna medicina se nikada ne propituje. Tako ni propuh ne ubija, pa je onaj jedan umro od propuha… Ne zajebavaj se nego brzo po lonček.

Uzmeš lonček i u njega staviš nekoliko žličica šećera. Zanima te točno koliko? E pa, kad si vidio narodni recept u kojem piše mjera? Staviš ih nekoliko, to svi znaju. Taj šećer rastopiš na laganoj vatri i miješaš dok ne poprimi svijetlosmeđu boju.

Kad se to dogodi zaliješ ga čašom mlijeka. Kažu da možeš zaliti i čajem, ali to jednostavno zvuči pogrešno. Zalij ti mlijekom i miješaj dok se skroz ne otopi. Šećer dok se ne otopi, ne mlijeko. Dobit ćeš nekakvu tekućinu nalik kakau.

via GIPHY

Popiješ to toplo i tako ponoviš nekoliko puta i grlo će te sigurno prestati boljeti, a pri tome ćeš i uživati u finom okusu karameliziranog šećera.