viski_gostiona

Viski je s razlogom “voda života”: Toliko zdravlja koliko ima u jednoj čaši viskija nema ni u apoteciViski je jedno od najpopularnijih pića na svijetu. Riječ viski je skraćeni oblik riječi usquebaugh koja je u engleski došla iz galskih jezika. Na irskom bi bio uisce beatha, a na škotskom uisge beatha. Uisce znači voda, a bethad životna. Dakle, u prijevodu je viski voda života.

Njegova popularnost nimalo ne čudi jer svi koji su ikada probali malo bolji viski znaju da od njega nema mamurluka i da je bogatstvo okusa koje nudi neponovljivo. Uz to, radi se i o jednom od najstarijih pića koje potječe još od 800 godine prije Krista. Ima sad tu i nekih još zapisa, a Irci tvrde kako su ga oni smislili nešto kasnije, ali kada god nastao, dobro da je nastao.


Naziv voda života isto nije slučajan jer viski ima brojna ljekovita svojstva. Naravno, ako se prelijete k’o pavijan to se ne računa, ali ako pijete umjereno i odgovorno (to vam i piše na skoro svakoj boci) onda možete osjetiti neke od benefita viskija.

Gdje sam ono ostavio bocu viskija?

Ovo vam se pitanje, ako pijete dovoljno viskija, vjerojatno neće dogoditi. Ne samo zato što volite svoj viski pa ćete ga ostavljati na mjestu koje dobro znate, nego i zato što viski sadrži antioksidanse koji poboljšavaju zdravlje mozga. Uz njih, alkohol povećava cirkulaciju u krvi pa će u kombinaciji sa spomenutim antioksidansima napraviti to da bolje pamtite. Etanol u viskiju pomaže neuronima da ispravno funkcioniraju pa ćete još dodatno nabrijati svoju memoriju.

Osim toga, studija iz 2003. godine pokazala je da zbog kvalitete antioksidansa i elaginske kiseline koji se nalaze u viskiju, umjereno konzumiranje vode života smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti i demencije, a poboljšava i kognitivne funkcije. Jedna čaša viskija dnevno je pola zdravlja.

via GIPHY

Nema više stresa i sekiranja

Viski može smanjiti stres i smiriti vaše živce bolje od kamilice. Ako se umjereno pije usporava moždanu aktivnost i povećava cirkulaciju pa ste onako fino tupavi i mirni, a na vašem licu je samo osmjeh zbog vode života koju držite u čaši.

Lito ide mala…

Svake godine prije ljeta milijuni ljudi navale u teretane i počinju žvakati brokulu u nadi da će skinuti masne naslage prije nego što se pokažu na plažama. Puno toga može stvoriti špek na vašem tijelu, ali ako pijete viski on neće biti krivac za to. Viski je alkoholno piće s niskim brojem kalorija i oslobođen je masnoća i kolesterola. Paše uz svaku dijetu pa bezbrižno možete uživati u njemu čak i prije ljeta. Naravno, ne miješajte ga sa slatkim gaziranim pićima s kojima i zrak ima milijun kalorija.

Osim što nema puno kalorija, viski pomaže i kod probavljanja hrane pa ga se često konzumira nakon obilnijeg obroka. Na primjer nakon ovih koji slijede u ovo blagdansko doba. Sami sastav viskija i postotak alkohola čine ga sjajnim za smanjenje apetita pa možda da drmnete koji i prije blagdanskih gozbi.

Viski smanjuje rizik od raka i moždanog udara

U vodi života je i antioksidans koji sprječava da DNK dođe u kontakt s kancerogenim spojevima poput nitrozamina i policikličnog aromatičnog ukljobodonika. Iako ovi spojevi zvuče kao izmišljeni, to đubre napada tijelo i polako vas ubija. Viski vas štiti od njih, a pomaže i kod zaštite tijela od oštećenja tijekom kemoterapije.

Viski sprječava i kolesterol da se u grupu grupira u vašem kardiovaskularnom sustavu, a pomaže i uklanjanju viška kolesterola iz vašeg tijela. Voda života opušta stijenke arterija i smanjuje rizik od opstrukcije. Sve to pomiješano smanjuje i rizik od moždanog udara. Tako kažu znanstvenici koji, nadam se, nemaju potpisan neki unosni ugovor s destilerijom viskija.

Viski pomaže i srcu da ostane zdravo, baš kao i crno vino. Viski smanjuje rizik od zgrušavanja krvi i tako sprječava moždani udar i srčane napade.

via GIPHY

Jedna baba je pila samo viski i živjela je 234 godine

Ok, nije, ali obično to tako bude u narodu. Baba koja dugo živi je dokaz da je nešto dobro. Ipak, viski stvarno produljuje životni vijek. Antioksidansi u viskiju pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji su glavni uzrok starenja, a sprječavaju i brojne bolesti. Viski tako pomaže vašem organizmu da živi duže i zdravije. Naravno, ovdje se misli na spojeve u vašem tijelu, a ne na političke i druge radikale. Na njih nemojte trošiti svoj viski, već ga radije sami konzumirajte i budite smireni dok oni melju gluposti.

Viski ne smeta dijabetičarima

Naravno, ako ga pijete umjereno i nakon hrane. Dijabetičari bi se trebali oko toga konzultirati s liječnikom, ali viski bi mogao biti dobar za njih. Uopće ne sadrži ugljikohidrate i ne utječe na razinu šećera u krvi pa je sjajan izbor i za dijabetičare.

via GIPHY

Alergije i prehlade mrze viski

A vi mrzite alergije i prehlade. E pa, viski će se za vas boriti s alergijom i prehladom. Dobro djeluje i protiv kašlja jer alkohol ubija sve bakterije u grlu. Ako to želite malo pojačati u šalicu tople vode s limunom dodajte malo viskija, narežite tablu špeka i češnjaka i zdravi ste do jutra.

To su samo neki od pozitivnih učinaka viskija. Nemoj da nekoga vidim da žvače brokulu i poriluk… Šta će ti povrće kad je viski toliko zdrav… Ipak, oprezno s njim i tu i tamo ubacite i brokulu, nemre škodit.