Medenjaci iz Mlinara su hit

Medenjaci iz Mlinarova mlina su prefora! Samo pogledaj ovu kutiju

Uđeš u stan, a tamo sve miriše na Božić. To je onaj miris cimeta i raznih kolačića, a posebno se probija miris medenjaka. Medenjaci, ti kolačići od meda, su gotovo svima omiljena slastica u blagdansko vrijeme.

Možeš na netu u nekoliko sekundi naći tisuće recepata za izradu medenjaka, ali za to stvarno nema potrebe jer ih uvijek možeš jednostavno kupiti i glumiti da su tvojih ruku djelo. Zakaj ti ovo pišem? Zato kaj Mlinar ima predobre medenjake u još boljem pakiranju. Iskreno, čak i da ti se ne jedu medenjaci, zbog kutije se isplati sav tvoj mukotrpan trud i odlazak do Mlinara.

Mlinarovi medenjaci su ručno rađeni po tajnoj recepturi iz šibenske tvornice, a iz ove naše poznate pekare poručuju kako je korišten med vrhunske kvalitete, punjenje od miješanog voća i kvalitetni začini za prepoznatljiv okus koji imaju medenjaci. Tvoje je samo da skuhaš čaj ili vino i zavališ se pod dekicu i uživaš.

Nakon što medenjaci napuste svoju kućicu, ostaje ti ambalaža u koju možeš staviti neku lampicu i imaš kul ukras koji izgleda kao neka retro kućica. Prefora! Inače, baš je Mlinar još tamo od 1900-tih godina bio poznat po medenjacima.

Medenjaci iz Mlinara su hit

Krenulo je iz Križevaca

Gospodin Hinko Schwartz iz Križevaca je imao paromlin i tvornicu drvene robe koja je u jednom trenutku izgorjela u velikom požaru koji je zahvatio Križevce 1899. godine. Ipak, Hinko nije odustao pa je 1903. sagradio novi mlin i osnovao tvrtku ‘Prvi križevački paromlin i paropila Hinko Švarc i sinovi’.

Uvijek me zanimalo zakaj se baš zove Mlinar, pa eto, to je zahvaljujući Hinku i njegovom starom paromlinu. E pa, taj isti Hinko je u doba kad šećer nije bio baš dostupan kao dana i bio je izuzetno skup (čak i skuplji nego danas kad divljaju cijene) u zamjenu za šećer koristio med i odlučio se raditi baš te keksiće koji datiraju još od srednjeg vijeka (tek tad nije bilo šećera).

Pakiranje kao paromlin

Zbog toga što je Hinko imao paromlin u Križevcima, novo pakiranje medenjaka je napravljeno u obliku baš tih Mlinarovih početaka. Mlinar je napravio samo 15 tisuća ovakvih paketa medenjaka, pa požurite jer ću ih ja sam kupit barem 20 i tako riješiti poklone za Božić.