Bezglutenski kruh od riže

Bez mesa petkom: Bezglutenski kruh od riže

Stigao je novi petak i novi recept u rubrici Bez mesa petkom. Ovoga puta Matei je ponudio superfino rješenje onima koji imaju problema s glutenom. Da ne kupujete uvijek superskupe kruhove bez glutena, možete si napraviti bezglutenski kruh od riže i to u samo nekoliko koraka.

Bezglutenski kruh od riže

Sastojci:

∙ 360g riže
∙ 240ml mlake vode
∙ 25g šećera
∙ 30ml maslinovog ulja
∙ 15g soli
∙ 1 vrećica suhog kvasca

Recept:

1. Rižu isperite pod hladnom vodom i to nekoliko minuta. Nakon toga ju stavite u posudu, te ju prelijte vodom i namačite ju minimalno sat vremena. Nakon tog vremena, ocijedite ju i ponovno ju isperite pod hladnom vodom.

2. U blender stavite mlaku vodu, šećer i kvasac. Ostavite da stoji 5 – 7 minuta, kako bi se kvasac aktivirao. Dodajte ocijeđenu rižu, maslinovo ulje i sol. Miksajte 2 – 3 minute, dok ne dobijete kompaktnu smjesu koja mora izgledati kao tekuće ljepilo.

3. Zagrijte pećnicu na 50°C. U kalup za kruh stavite papir za pečenje, kojeg namažite sa malo ulja. Smjesu iz blendera izlijte u kalup, te pošpricajte sa malo vode. Prekrijte krpom i stavite u pećnicu 15ak minuta, kako bi se smjesa digla.

4. Izvadite kalup iz pećnice te zagrijte pećnicu na 200°C. Stavite peći kruh u pećnicu i pecite ga 35 – 40 minuta, dok na vrhu ne dobije koricu. Tijekom pečenja, nekoliko puta ga po vrhu pošpricajte vodom, kako se ne bi osušio i popucao na vrhu.