KFC Beyond Fried Chicken

KFC Beyond Fried Chicken

KFC uveo ‘fejk’ piletinu za vegane: Gdje smo pogriješili kao društvo?

Ne znam kako je u drugim dijelovima bivše Juge, ali u Hrvatskoj već neko vrijeme uživamo u KFC-u. To je ona piletina iz Kentuckyja koja ima svoje ispostave diljem svijeta. Osobno volim tamo otići nešto pojesti jer: 1) volim jest, 2) piletina je i 3) ljuto je i fino.

 

KFC negdje u Amerikama
KFC negdje u Amerikama

Skrolam neki dan po Twitteru i ubode me u oči neka košara piletine iz KFC-a, ali odjednom je zelene boje, a ne crvene kao inače. Čim vidiš da je nešto zelene boje, odmah znaš da se radi o nekakvom bio, zdravom, modernom i eko prihvatljivom rješenju, što je generalno pohvalno, ali ne baš kada se radi o piletini.

Gledam o čemu se radi i shvatim da je KFC uveo svoju verziju veganskih sendviča napravljenih od Beyond Meata. Za one koji ne znaju, Beyond Meat je neko lažno meso napravljeno od biljaka i ne znam čega koje bi trebalo glumiti meso za ljude koji odbijaju ili (u manjem broju) ne smiju jesti meso.

Pazi sad, piše na reklami Beyond Fired Chicken! CHICKEN! PILETINA! U samom nazivu stoji piletina i to čudo dolazi u obliku popularnih nuggetsa i otkoštenih krilaca s raznim umacima. Nemam stvarno ništa protiv da netko jede samo povrće i ribe, pa čak ni da živi samo od zurenja u sunce, ali zašto, pobogu, vegani i vegetarijanci žele jesti proizvode koji sliče na meso?

Odabrao si jesti što god želiš pa onda jedi to i budi ok s tim. Ja kad jedem salatu, ribu ili jaja ne želim i ne očekujem da to izgleda kao beefsteak ili piletina. Nije potrebno. Tako je KFC mogao jednostavno uvesti salate, soju ili nešto treće u svoju ponudu te tako zadovoljiti potrebe svojih gostiju koji ne jedu meso ili jednostavnije, ne imati vegansku ponudu.

via GIPHY

Kentucky Fried Chicken kako su se zvali od početka punim imenom podrazumijeva pohanu piletinu i to im je glavni proizvod. Kao što veganski restorani nemaju steakove i piletinu, tako stvarno nitko ne očekuje, ili barem ne bi trebao očekivati, veganske proizvode u KFC-u. Ako želim jesti meso neću ući u veganski bistro i obrnuto, ne ideš jesti lažnu piletinu u KFC ili neki mesni restoran.

Srećom, ova nepiletina se za sada prodaje samo u američkim ispostavama KFC-a. Za kraj, ostavljam vas s hitom Mice Trofrtaljke koja ima savjet koji zlata vrijedi: ‘Drž’ se kćeri tvrdog kursa’ iliti ne prodaj muda pod bubrege ni povrće pod meso.