Caffe corretto

Caffe corretto

Caffe Corretto – ono kad popraviš ionako savršenu kavu

Ponekad je dobro pogledati što drugi jedu i piju jer ima stvarno nekih sjajnih stvari za koje možda i ne znamo, ali naš život mogu učiniti boljim i sretnijim. Jednu takvu osmislili su Talijani koji su odlučili da samo kava nije dovoljna da bismo preživjeli dan.

via GIPHY

Tako je nastao caffe corretto koji se nekada, uglavnom izvan Italije, naziva i espresso corretto. Riječ je o espressu začinjenim uglavnom žestokim alkoholom. Izbor je rakija, sambuca ili brandy, a naručuje se tako da konobaru napomenete koje piće želite da vam ubaci u espresso.

“Un caffe corretto alla grappa” ili ti espresso s rakijicom, “Un caffe corrretto alla sambuca” ili espresso sa sambucom i “Un caffe corrretto alla cognac” ako želite začiniti kavicu s konjakom. Konobari u Italiji uglavnom sami naprave ovaj miks, ali u nekim gostionama će vam uz espresso donijeti željenu žesticu sa strane kako bi si sami složili ono što vam paše.

via GIPHY

Za one koji su u toj gostioni stalno, konobari znaju uz kavu donijeti i bocu žestice pa si sam potočiš koliko želiš. Ono što je najbolje, corretto u naslovu ovog pića ima isto značenje kao engleska riječ “correct” odnosno riječ je o ispravljenoj ili popravljenoj kavi.

Imaju isto piće i Španjolci, Portugalci, Šveđani, Francuzi, Norvežani, Danci i brojni drugi, ali nemaju tako kul naziv kao Talijani. Korak dalje otišli su u talijanskog regiji Veneto gdje su uveli tako zvani Rexentin.

via GIPHY

Nakon što popiješ caffe corretto ostane ti ono malo tekućine u šalici, a šteta baciti kad je fino. Zato uzmeš žesticu koju si već koristio u correttu i naliješ u šalicu i drmneš si još to kako bi isprao šalicu jer “Rexentin” znači “isprati. Tako se prvo kava popravi s malo alkohola, a onda se alkohol popravi s malo kave. Genijalno!