Hungry Mile

Hungry Mile

Hungry Mile – Ličanin koji je ostvario svoj san

Hungry Mile je jedan od najpopularnijih food blogera u Hrvatskoj. Njegov recept za tijesto za pizzu mogli ste vidjeti na Facebook stranici Gostione, a sada je vrijeme da upoznate Mileta ako već niste. Ugostio sam ga i prošli smo malo kroz njegovu karijeru i najzanimljivije stvari koje je kuhao.

Kako je uopće nastao ‘Hungry Mile’? Kada je glad jednog Ličanina prerasla u posao?

“Sve je krenulo vrlo spontano. Nakon sudjelovanja u kulinarskoj emisiji ‘321 – kuhaj’ skužio sam kako je hrana nešto što me zanima malo više od toga ‘što će sutra biti za ručak’ i tako je krenulo moje istraživanje i igra”, kaže Mile kojeg na Instagramu trenutno prati preko 14.4 tisuće fanova:

Instagram je zapravo odlična platforma. Sve se toliko brzo događa i stalno te tjera na istraživanje, učenje i konstantan rast i razvoj. U puno segmenata želim biti još bolji, ali upravo je to čar svega – razvoj dolazi samo preko rada i novog učenja. Ako je u pozadini svega ljubav, onda uspjeh ne može izostati.”

Ta ljubav prema kuhanju traje još od malih nogu, ali život ga je odveo u neke druge sfere.

“Htio sam ići u srednju školu za kuhara, ali roditelji su doživjeli slom živaca. Bilo im je nepojmljivo da im jedino dijete koje prolazi s 5 ode u tu školu. No, ne krivim ih. Prije 15 godina kuhanje nije bilo ni blizu popularno kao danas.”

Ok, što bi radio da nisi ipak ispunio tu svoju želju i postao kuhar?

“Vjerojatno ono za što sam se školovao i što sam i radio do unazad godinu dana. Obrazovanjem sam fizioterapeut i radni terapeut, a posao i razne edukacije su me doveli do toga da radim s djecom koja imaju poteškoće u razvoju. Magisterij i daljnji rad u struci je prekinula želja da se bavim hranom.”

 

View this post on Instagram

 

Meze i zeze! ? Jer ljubavi popraćene srećom oko stola nikad dosta. ?? . #JediDoMileVolje

A post shared by Mile Butorac (@hungry_mile) on

Mile dolazi iz Like koja je itekako zastupljena u njegovoj kuhinji. Što je najbolje što Lika nudi?

“Rekao bih da je Lika jednim dijelom zatupljena u mojoj kuhinji, ali to je možda i najvažniji dio. Govorim o namirnicama. Moji djed i baka su imali farmu koju je kasnije naslijedio i razvio moj stric. Odrastao sam uz selo i znam što znači pravo meso i pravi okusi. To je upravo najbolje od onoga što nudi Lika – autentične okuse namirnica, onakve kakvi su nekada bili. Iseljavanjem smo, nažalost, došli do toga da je tih namirnica sve manje.”

Kako izgleda jedan radni dan food blogera?

“Uh, stvarno nema pravila. Malo koji dan mi je isti, posebno zato što sam vezan uz više sfera ovoga posla. Primjerice, svibanj mi je bio jako hektičan. Znao sam ustajati u 6 ujutro i vrlo brzo nakon toga sjesti za laptop. Nakon laptopa odlazim u nabavku, pa kuham, a onda opet laptop i uređivanje fotografija, pisanje tekstova i recepata, pa popodne ponovno uz mail dogovarati sastanke i nova snimanja”, kaže mi Mile pa nastavlja:

“Nekada pak danima ne kuham jer idem po sastancima i pišem tekstove i recepte. Kada radim na nekom projektu kao food stylist znam i cijeli tjedan potrošiti za nabavu namirnica ili rekvizita. Prošle zime sam proveo pola dana tražeći dinju po Zagrebu, nedavno sam tražio sve suđe u određenoj nijansi plave, a za jedno snimanje sam cijela dva dana pekao kekse. Doslovno dva dana, od 7-8 ujutro pa do ponoći. Kažem, zanimljivo je i nema pravila.”

Kako ti izgleda hrvatska gastro scena i koliko food blogeri pomažu Hrvatima da probaju nove stvari?

“Generalno mislim kako scena nikad nije bila veća i imala više pripadnika. Usprkos tome, smatram kako svemu nedostaje još više raznolikosti i kroz ponude u restoranima, ali i ono što svi mi blogeri nudimo. Imam dojam da se svi vrtimo u nekom začaranom krugu i onda se ljudima spočitavaju kopiranja, a ona su jednostavno dio nametnutih trendova koje onda svi više ili manje slijedimo. Drago mi je što se sve više budi svijest Hrvata o hrani, ali i što imamo sve više blogera koji su ili zbog vlastite odluke ili zbog nekih okolnosti na dijametralno suprotnim prehranama od one tradicionalne. To mi je baš super jer je to mali kotačić koji doprinosi raznolikosti”, kaže Mile.

Imaš li kulinarskog uzora?

Donna Hay je netko s kim sam kliknuo na prvu i godinama nakon ne prolazi niti jedan njen projekt da ga nisam popratio i da u meni nije izazvao bar neko oduševljenje. Volim kombinacije i hranu koju sprema Yotam Ottolenghi. Uz Global noževe sam upoznao Mikkela Karstada i trenutno mi je on opsesija. Od Hrvata su to: Ana Ugarković, Petra Jelenić, Tvrtko Šakota, Dino Galvagno…“, nabraja Mile i daje svima nama ideje gdje da bacimo oko, a ja ga pitam za njegov savjet za svakodnevno kuhanje:

“Prije svega, mislim kako u kuhanju treba uživati. Osjeti se ono što je pripremljeno s ljubavlju. Sve je istog onog okusa kakve si volje dok to radiš. Sve ostalo mislim da dolazi s kuhanjem, kuhanjem i kuhanjem….”

 

View this post on Instagram

 

Ne razmišljaj kada trebaš dočekati goste. Ne razmišljaj o tome što si kasno krenuo mijesiti tijesto i što će svi nervozno čekati da se pizza ispeče. Ne razmišljaj o tome kako će kruljenje u trbuhu (možda i tvoje) nadglasati njihovo na(za)vijanje: “Kad će više hrana!?”. A najmanje od svega razmišljaj o tome kako bi netko mogao uraniti. (Ti su svima najdraži gosti. ?) U takvim situacijama samo se grleno nasmij i pljesni, onako jako da se praši. ? #samoopusteno Svi dobro znamo da tek kada krenemo paničariti situacija još više izmakne kontroli. Duboki udah/izdah i osmijeh na licu poprave sve, jer je opušten domaćin – najbolji domaćin. . Kako se vi pripremate kada vam dolaze gosti? I kako reagirate na ove što dođu pola sata prije? ? . Moju opuštenost na ovoj i sljedećim objavama sponzorira Jana Ice-Tea . Fotografija – @marijalaca . #JediDoMileVolje #dilampozitivu

A post shared by Mile Butorac (@hungry_mile) on

Što je najluđe što si do sad skuhao?

“Moram reći klokan ili krokodil, to je možda najneobičnije…”

Bi li mogao živjeti kao vegetarijanac ili Mile Ličanin u tebi ne bi mogao to dozvoliti?

“Moga bih, naravno, no to nije odluka koju ću donijeti, ne zato što dolazim iz Like, već zato što ima toliko fine hrane i mogućnosti na ovom svijetu da se ne želim ni na koji način ograničiti.”

Koja ti je najdraža namirnica?

“Uff, ovo mi je teško pitanje. Volim stvarno sve, ali možda brašno. Ljudi oko mene misle da sam maher za tijesta, a ja sam nešto skromniji pa kažem da mi polaze za rukom. Zato možda brašno jer je ono tekstura, imaš tisuću mogućnosti, slano, slatko, kruh…”, kaže Mile pa odgovara na još jedno teško pitanje, a to je što bi jeo do kraja života da može izabrati samo jednu stvar:

“Pizza! Apsolutno sam zaluđen pizzom i ne bih imao nikakvih problema da ju jedem za doručak, ručak i večeru, a mislim da bih mogao živjeti i na špeku”, zaključio je Mile, a ja ću još jednom ovdje podijeliti sa svima koji čitaju njegov recept za pizza tijesto…