freddie-mercury-gostiona

Kako je Faruk postao kraljica: Priča o jednom kafanskom pjevaču

Svi znate tko je Freddie Mercury. Legendarni osnivač i pjevač Queena ušao je u legendu svojim pjesmama i voljeli ga ili ne, činjenica je da će zbog svoje muzike živjeti vječno. Osobno, nisam jedan od onih koji će podivljati od sreće kada čuje njihovu pjesmu na radiju, ali tko još ne zna “We are the Champions” ili “Bohemian Rhapsody”?

Nedavno sam ipak popustio pod društvenim pritiskom i odlučio otići u kino i pogledati film o Freddieju i tome kako je sve nastalo i to je povod ovom tekstu. Svi danas znamo tko je Freddie i što njegova muzika znači za svijet, ali vratimo li se malo u povijest, shvatit ćemo da je taj isti dečko mogao postati i skladištar ili dizajner i pitanje je bismo li uopće čuli za njega.

Wikipedia piše kako se radi o Britanskom pjevaču i tekstopiscu najpoznatijem po ulozi vokala u Queenu. Znate ono kako mi Balkanci često znamo plakati kako smo rođeni u vukojebini i kako zato ne možemo imati para, slijediti svoje snove, kako nam je teško jer nismo dio zapada i tako to?

Što reći za Freddieja? Čovjek se zapravo zove Farrokh Bulsara i rođen je u, blago rečeno, pizdi materinoj. Ako već želite staviti naziv na tu vukojebinu, onda bi on bio Republika Zanzibar. Isprike svima iz Zanzibara, ali u kontekstu toga da Balkan doživljavamo kao vukojebinu, isto tako možemo doživjeti i Zanzibar koji baš ne spada u najbogatije i najrazvijenije zemlje na svijetu.

Dakle, mali Farrokh iz Stone Towna (Kameni grad) u Zanzibaru je preko Indije stigao u Englesku s roditeljima dok je već bio tinejdžer. Taj isti dečko mogao je biti i Faruk iz Zenice ili Franjo iz Krapine. Jednake bi mu bile polazišne točke.

Nakon nekog vremena upisao je studij dizajna i radio kao pomoćni radnik u nekakvoj zračnoj luci i ljudima sortirao kofere. Bio je pomalo ružan ako ćemo objektivno gledati. Imao je zube na juriš napolje kao zec i uz sve to je bio feminiziran i prije nego je shvatio da voli dečke. No, volio je muziku i vjerovao da svojim glasom može mijenjati svijet.

U lokalnoj gostioni je pronašao neki bend koji je valjda za nastup dobivao neku siću ili možda samo gajbu pive. Slušao ih je i on u istoj gostioni i kada je vidio da im je otišao pjevač im je uletio i rekao da želi s njima pjevati. Kada su ga vidjeli na što liči, skoro su ga odbacili, ali eto, pokazao im je da zna pjevat’, a njima je trebao kafanski pjevač pa su rekli: “Ajde Faruče, odi s nama, zaradit ćemo za pivu”.

Već tada je shvatio da kao Faruk neće uspjeti pa je ime promijenio u Freddie. Ne službeno, ali jednostavno je tražio da ga se zove Freddie. Kada je počeo pjevati gostiona je podivljala i shvatio je da se tu da zaraditi dobre pare pa je organizirao i turneju po kafanama. Malo po malo postajali su sve popularniji, Freddie si je dodao prezime Mercury i bendu dao ime Queen, ostalo je povijest.

Uzmimo sada činjenice. Dečko bez iskustva iz Zanzibara je došao u ne pretjerano tolerantnu Englesku, radio kao skladištar i vjerovao u svoj san. Bio je homoseksualac, stranac, bio je ružan, ali nije ga bilo briga što tko o njemu misli i slijedio je svoje snove dok god nije postao kraljica i kralj muzike koja ga je cijeli život pokretala. Nije slušao ni roditelje koji se nisu slagali s njegovom promjenom imena, ni hejtere koji su pričali kako neće uspjeti. Od kafanskog pjevača iz neke pripizdine u Engleskoj postao je legenda i pokorio cijeli svijet. A što bi tek bilo da je imao internet i društvene mreže…

Idući put kada pomislite kako vam je pun k… toga da radite kao automehaničar, prodavač, igrate nogomet za petoligaša, radite u banci ili bilo što drugo, sjetite se Freddieja i njegovog puta, kopirajte ga i postanite kralj u svojem svijetu. Ne znate pjevati? Ok, možda najbolje u selu radite ajvar ili čistite stan. Možda najbolje vozite ili najbolje pletete. Što god da vas čini sretnima, posvetite se tom hobiju i uz malo sreće i puno rada i vi možete biti Freddie.