Carbonara

Carbonara

Carbonara – tako jednostavna, tako savršena

Italija u četvrtfinalu Eura 2020. igra protiv Belgije, a to znači da je vrijeme za novi recept u specijalu koji radim s Garden Breweryjem. Ovoga puta sam odlučio s vama podijeliti recept za špagete carbonara. Nemre bit jednostavnije, a ni finije.

Koliko je stara carbonara?

To nitko ne zna. Vjerojatno korijene vuče još od pamtivijeka, ali uz nju se vežu dvije zanimljive pričice. Jedna kaže kako je carbonara nastala nekad tijekom Drugog svjetskog rata i to iz siromaštva.

Siromašno stanovništvo u područjima pogođenim ratom je od američkih vojnika dobivalo osnovne namirnice tipa jaja i slanine, a imali su i neke sastojke poput tjestenine, sira i papra i tako dobili ovo popularno jelo.

Druga pak pričica kaže da je carbonara zapravo evoluirala iz antičkog Rima i jela koje su Rimljani zvali ‘cacio e ova’ iliti jaja sa sirom. Ovo su jelo jeli rudari ili carbonari pa je, kad je netko pametan svemu dodao špek i papar, sve jelo dobilo ime carbonara.

Carbonara
Carbonara

Carbonara – kraljica tjestenine

Ne može jednostavnije, staviš tjesteninu, jaja, špek, vrhnje… Ček, vrhnje? Ne, u carbonaru ne ide vrhnje, a kremastu teksturu ćeš dobiti vrlo jednostavno. Pazi sad…

Sastojci:

  • Špageti
  • Jaja
  • Špek (u originalu guanciale iliti svinjski obraz, ali špek od crne slavonske ne samo da je dobra zamjena, već je i nadogradnja)
  • Sir (parmezan i pecorino romano)
  • Sol, papar
Tjestenina
Tjestenina

Priprema:

  1. Staviš kuhati špagete. Puno slane vode i samo ih uroniš. Nema ulja i nema lomljenja špageta.
  2. Dok se kuhaju špageti staviš na hladnu tavu špek koji si nasjeckao na kockice i upališ vatru da se postepeno počne topiti masnoća iz špeka i pečeš dok nije fino hrskav pa odložiš sa strane u tavi, ali izvan vatre da se malo počne hladiti.
  3. U posudici pomiješaj jaja i naribane sireve. Uvijek stavi više žumanjaka nego cijelih jaja. Uglavnom je cca jedno jaje po osobi, ali gledaj da budu uglavnom žumanjci uz možda jedan, dva bjelanjka. Sve to zajedno pomiješaš dok ne postane fino kremasto, a u tome će ti pomoći i žlica, dvije vode od tjestenine.
  4. Malo vode od tjestenine poliješ po špeku da se poveže s masnoćom, a onda u tu tavicu uvališ špagete i dobro ih pomiješaš sa špekom.
  5. Dok je sve još toplo, poliješ to smjesom jaja i sireva uz malo vode od tjestenine i dobro promiješaš. Dobit ćeš špagete u savršenoj žutoj kremici sa špekom. Dodaš soli i papra po želji i uživaš.

Carbonara zapravo najviše zahtjeva dobar tajming kako ti se ne bi previše ohladio špek prije povezivanja s ostalim i kako ti sve skupa ne bi bilo prevruće da se jaja ne počnu peći već da ostanu kao kremica.

Carbonara
Carbonara

Par puta kad napraviš ćeš skužiti pravi tajming i onda se možeš hvalit ekipi. Ako ti usfali pivica u frižideru, baci oko na Gardenov web shop. Naručiš kaj ti treba i ljudi ti dopreme doma bez da izlaziš po ovoj vrućini.