Bota Šare u Malom Stonu – idealan izbor za zimski reset

Ja stvarno volim kada je nešto domaće i autentično i mislim da takve priče moramo svi skupa podržati i održati. Jedna od takvih je i priča obitelji Šare koja je svoj prvi Bota Šare restoran otvorila krajem 80-ih godina prošlog stoljeća u Stonu, u starom skladištu soli kojim dominiraju 20 metara visoki kameni zidovi.

Bota Šare

Prostor u Stonu je na dva kata, a na gornjem je u centru zbivanja kamin koji u ovo doba godine daje posebnu čar. Restoran koji nas vraća u prošlost Stona i priča priču kakva je nekad bila radi i u zimskom periodu što posebno veseli sve koji vole dobro pojesti poput mene. Obitelj Šare ugostiteljsku priču razvija već skoro 40 godina, a utemeljitelji ove gastro bajke su Božidar i Tanja Šare. Njihovo šestero djece priču razvijaju dalje, uz Ston, i u Dubrovniku te Splitu i Zagrebu.

Bota Šare

Stađun je nit vodilja

Stađun je godišnje doba, sezona ili vrijeme kada namirnica dozrijeva te kad je najbolji period za njezinu konzumaciju. U Bota Šare restoranima stađun je nit vodilja koja usmjerava ponudu i određuje osmišljavanje jelovnika. Zimski stađun u Malom Stonu vrijeme je od raštike, lignja kamenica, agruma. Sve te namirnice isprepliću se kroz Botin jelovnik. Uvijek bogat i raznolik izbor ribe ponudu ovog restorana čine prihvatljivom za svakog. Oyster experience doživljaj je koji ne smijemo propustiti i koji će razveseliti sve ljubitelje kamenica na jedan novi, dosad nedoživljeni izričaj.

Mali Ston

Mali Ston maleno je dalmatinsko mjesto na Pelješcu na obali takozvanog Malog mora duguljastog zaljeva na jugu Hrvatske. Jedinstvenog rezervata prirode u kojem rastu najbolje i najukusnije kamenice u Europi. Mali Ston također je omeđen stoljetnim zidinama koje datiraju iz vremena slavne Dubrovačke republike.
Vrhunsku gastro priču dodatno će oplemeniti posjet Solani Ston. Prikaz procesa prikupljanja soli novo je iskustvo koje će nam dati uvid u to koliko je sol kao namirnica u povijesti bila vrijedna. Tada je nazivana bijelim zlatom. Okolica je pak bogata malim obiteljskim vinarijama kao što je vinarija Vukas. Zimski ritam ovog mjesta, gdje vrijeme prolazi polako prateći stađune, dovoljan su razlog za posjet i lagani reset na početne postavke i povratak čovjeku i prirodi.