Botanist

Stiže proljeće, a s njim i istarska purica, janjetina i kraljevske datulje

Napokon nam dolazi toplije vrijeme. Proljeće je pred vratima, a s njim se mijenjaju i meniji u restoranima. Glavni Chef Botanista, restorana koji ima predivnu skrivanu terasu (Remetinečka 101), Tomislav Petrušić otkriva što ćemo u Botanistu jesti na proljeće.

Purica i janjetina

Proljetna gastro priča u Botanistu počinje tatarskim biftekom i goveđom koštanom srži koja jelu daje poseban okus, a ima i visoku hranjivu vrijednost. Ovaj ukusni i zdravi specijalitet prepun minerala i vitamina servira se na prepečenom kruhu uz par kapi maslinovog ulja.

Botanist

Nakon predjela, prelazimo na konkretniju priču. Tu na meni dolazi istarska purica s vrganjima, pinjolima i tostiranim jabukama, a nemojmo zaboraviti ni na janjetinu. Sporo sporo pečena janjeća plećka s mladim krumpirom i povrćem te mediteranska janjeća rolada na pire krumpiru sa baby špinatom i narom oduševit će sve ljubitelje janjetine i učiniti proljeće ljepšim.

Istarska purica s vrganjima, pinjolima i tostiranim jabukama

Odlično zvuči i desert. Kolač od kraljevske datulje u bijelom karamelu sa šumskim voćem je baš nešto posebno i nećeš ga pronaći bilo gdje. Ova vrsta datulja je nešto veća od ostalih, te vrlo sočna i mesnata, a diljem svijeta smatra se najzdravijim voćem na Zemlji. Njezina slatkoća nadopunjena je posebnim Botanist receptom od bijele karamele, a šumsko voće zaokružuje cijelu priču.

Vrt iz snova

Jedva čekam isprobati njihov proljetni meni i to na terasi koja je jedna od najboljih u gradu. Iz Botanista kažu kako je za uređenje zaslužan arhitekt Nedjeljko Mikac Cak, a i sam vlasnik Antonio Križić je dodao stotinjak vrsta biljaka u svoj vrt. U njemu je i vrtna kućica od drveta koja podsjeća na one old school kućice iz engleskih vrtova, a tu su i razni alati za obrađivanje vrta, te freske na vanjskom dijelu terase koja prikazuje Sv. Fijakra koji je zaštitnik vrtlara.

Botanist

Ako imaš djecu, i njih možeš povesti i biti bez brige jer Botanist ima i igralište za najmlađe. Kad si već tamo, u blizini je i šank koji izgleda kao vrtna kućica za alat s hrpom starog alata, kutija i tegli, ali pobrinut će se da se osvježiš. U vrtu je i veliki klavir koji je postao žardinjera. Prefora mjesto za sjediti, a novi meni je razlog više da ga posjetiš.