Jameson Black Barrel

Jameson bačve

Black Barrel: Sreća iz spaljene bačve koju je teško opisati riječima

Već neko vrijeme u mojoj glavi vrije ideja za ovaj tekst. Na samom početku želim naglasiti da ovo nije plaćeni oglas niti sam dobio išta za pisanje ovog teksta. Ovo pišem kao odu jednom od svojih najdražih viskija. Toliko mi je sreće donio u životu da mislim da zaslužuje bar jedan tekst.

Jameson Black Barrel
Jameson bačva

Priča o ovom čarobnom napitku koji me čini sretnim kao prasca u blatu počela je 1780. godine kada je jedan škotski vizionar došao brodom u Dublin. John Jameson je bio pomoćnik šerifu negdje u Škotskoj, ali kada mu je dopizdio posao od 8 do 16, otišao je iz rodne zemlje u Irsku i u Bow Streetu u Dublinu osnovao destileriju za viski.

via GIPHY

Nešto kao i ovi naši koji bježe s Balkana u Njemačku, Irsku i slično. Tko zna, možda ćemo za 50 godina hvaliti neki odlični hrvatski, srpski ili bosanski viski proizveden u Irskoj. Ipak, vratimo se Johnu, istinskom vizionaru i izumitelju. Barem u mojim očima John je bio vizionar. Pa čovjek je od običnog šerifskog posla napravio carstvo viskija. Apsolutna legenda.

John i njegovi potomci do sada su proizveli tko zna koliko vrsta viskija, ali jedna mi je posebno draga. Jameson Black Barrel nije najstariji viski, nije ni najskuplji, ni najjeftiniji, ni najbolji na svijetu, ali meni je jako poseban i jako, jako drag.

Kaže službena stranica da se radi o trostruko destiliranoj mješavini bogatog pot still i žitnog viskija koji dozrijeva u kombinaciji bačvi od trešnjinog drva i bourbon bačvi. Ono što je posebno je da su bačve podvrgnute toplinskoj obradi iliti spaljene. To pougljenjivanje bačvi u destileriji zovu ‘vraćanje drva u život’ i baš je to ono što Black Barrel čini posebnim.

via GIPHY

Kaže dalje stranica da je miris nekoliko vrsta karamele, okus orašastih nota sa slatkoćom začina i vanilije, a finish bogatstvo i intenzitet spaljenog drva i vanilije. Sve to stoji, stvarno je cijelo vrijeme tu prisutna vanilija i karamela, s malo te neke bačve i ostalih orašastih plodova, ali da sve to skratimo, ovaj viski je jednostavno karamelasta sreća u tekućem obliku.

Cijena mu je nešto manje od 300 kuna ili oko 40 eura i za te pare ćete teško dobiti posebniji viski. U svakom slučaju, preporučujem ga svakome. Još nisam pronašao nekoga kome Black Barrel nije fin, a često je dobar i onima koji uopće ne piju viski što je dodatna potvrda njegove kvalitete.

Kažem, ne radi se o najboljem viskiju na svijetu, niti najskupljem. Ima još jako puno ove tekućine koja izaziva sreću i unutarnji mir k’o pojava malog Bude na Tibetu ili čopora malih štenaca ili mačića, ali Black Barrel će uvijek i zauvijek imati posebno mjesto u mojem srcu i na mojoj polici s viskijima.

Hvala ti Johne Jamesone što si preselio u Dublin i ispisao povijest. I 239 godina nakon što si otvorio prvu destileriju, još uvijek uveseljavaš ljude svojim viskijima! Kapa dole i naklon do poda, gospodine John!

via GIPHY