Tjestenina u umaku od pečene bundeve s glaziranim prokulicama i tofuom

Bez mesa petkom: Tjestenina u umaku od pečene bundeve s glaziranim prokulicama i tofuom

Tjestenina u umaku od pečene bundeve s glaziranim prokulicama i tofuom je novi recept u rubrici Bez mesa petkom. Nakon teške blagdanske hrane, dobro će nam doći povrtni menu. Matei ni ovog puta nije razočarao, a kad isprobaš recept, oduševljenje je zagarantirano.

Tjestenina u umaku od pečene bundeve s glaziranim prokulicama i tofuom

Sastojci (za 4 osobe):

∙ 1kg bundeve kombucha

∙ glavica ljubičastog luka

∙ 500g prokulica

∙ 400g svježeg tofua

∙ 500g tjestenine

∙ 50g badema

∙ začini: sol, papar, crvena paprika, curry, soja sos, aceto balsamico, maslinovo ulje

Recept:

1. Stavite grijati pećnicu na 210°C. Bundevu očistite i narežite na manje kockice. Glavicu luka narežite na veće komade. Pomiješajte ih u posudi i začinite sa maslinovim uljem, aceto balsamicom, soja sosom, soli i crvenom paprikom. Stavite u protvan i pecite 45 minuta.

2. Tofu zamotajte u papirnati ručnik i pritisnite nečim teškim kako bi se ocijedio višak vode. Ostavite ga da stoji 10ak minuta. Nakon toga, narežite ga na kockice i marinirajte ga u mješavini maslinovog ulja, soja sosa, currya i crvene paprike. Ostavite da se marinira minimalno 15 minuta.

3. Bundevu i luk izvadite iz pećnice te premjestite u blender i dodajte 200ml vode. Miksajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Nakon toga, prebacite u tavu ili u veći lonac.

4. Bademe stavite kuhati u slanu vodu. Kuhajte ih do 10 minuta. Procijedite i skinite opnu sa svakog badema. Nakon toga, narežite ih na tanke listiće i pržite na tavi 3 – 5 minuta uz povremeno miješanje.

5. Prokulice očistite i narežite na polovice. Kuhajte ih u vrućoj vodi 10 minuta. Nakon toga, ocijedite ih i prebacite u vruću tavu u koju dodajte malo maslinovog ulja. Pržite ih 6 – 8 minuta, te pred kraj pečenja dodajte po jednu žlicu aceto balsamica i jednu žlicu soja sosa.

6. Stavite tjesteninu kuhati u slanu vodu. Prije nego što je u potpunosti kuhana, prebacite u posudu sa umakom od bundeve, te dodajte malo vode od kuhanja tijesta. U sam umak dodajte malo papra, te kuhajte još nekoliko minuta, dok se tjestenina ne skuha u potpunosti.

7. Tofu stavite peći na tavu i pecite ga 8 – 10 minuta uz povremeno miješanje. Pred sam kraj pečenja, dodajte jednu žličicu soja sosa i jednu žlicu vode, te pecite još nekoliko minuta, dok sva tekućina ne ispari.