Curry od batata, blitve i slanutka

Bez mesa petkom: Curry od batata, blitve i slanutka

Petak je stigao, a s njim i novi recept u rubrici Bez mesa petkom. Matei nam je ovoga puta pripremio curry od batata, blitve i slanutka. Nemoram ti ni govorit koliko je ovo fino, a sad znaš i kako se radi pa možeš isprobati i na vlastitoj koži i koži svojih prijatelja i obitelji.

Curry od batata, blitve i slanutka

Sastojci (za 3 osobe):

• 500g batata
• 250g mrkve
• 500g blitve
• 400ml kokosovog mlijeka
• 2 glavice luka
• 2 šalice riže
• 250g slanutka
• začini: sol, curry, chilli, crvena paprika, koncentrat rajčice, maslinovo ulje, aceto balsamico

Recept:

1. Ako koristite suhi slanutak, namočite ga minimalno 6 sati u vodi kako bi omekšao, te ga nakon toga kuhajte 10ak minuta i onda je spreman za korištenje. Ako koristite konzervirani, samo ga procijedite i isperite pod vodom.

2. Zagrijte pećnicu na 220°C. Batat ogulite i narežite na manje kocke, te ga začinite sa malo maslinovog ulja, soli, chillija i currya te ga stavite peći u pećnicu 20ak minuta.

3. Luk narežite na manje komadiće, dok mrkvu narežite na veće kolutove. Blitvu operite u vodi i narežite ju na manje komade. U zagrijanu tavu na malo maslinovog ulja stavite pržiti 150g slanutka, te ga začinite sa crvenom paprikom, chillijem i curryem i pržite ga do 10 minuta uz povremeno miješanje. Odložite ga sa strane.

4. U istu tavu, dodajte malo ulja te stavite pržiti luk. Posolite ga i pržite ga nekoliko minuta. Nakon tog vremena, dodajte mrkvu, začinite sa curryem, chillijem i crvenom paprikom i nastavite pržiti uz povremeno miješanje. Podlijte s malo vode, te dodajte pečeni slanutak, blitvu i batat iz pećnice. Dodajte žlicu koncentrata rajčice i dvije žlice soja sosa. Ulijte kokosovo mlijeko i dodajte istu količinu vode (400ml). Smanjite vatru i kuhajte uz povremeno miješanje 35-40 minuta.

5. Ostatak slanutka začinite sa malo ulja, soli, chillija i crvene paprike te ga pecite u pećnici 35-40 minuta, dok ne postane hrskav. Uz ovo jelo poslužite rižu koju skuhajte tako da stavite grijati četiri šalice vode, i kada voda zakipi, ubacite dvije šalice riže, ugasite vatru, poklopite i ostavite da stoji 15-20 minuta, dok riža ne bude kuhana.