Centralni krumpir

Bez mesa petkom: Centralni krumpir

Centralni krumpir je pomalo neobičan naziv za fino (a kakvo će drugo i bit ako ga Matei kuha) novo jelo u rubrici Bez mesa petkom. Petak je, ide vikend, nabavite sastojke i bacite se na kuhanje nečeg novog. Centralni krumpir neka vam bude inspiracija.

Centralni krumpir

Sastojci:

• 1kg krumpira

• 250g mrkve

• 1kg poriluka

• 1 glavica luka

• začini: sol, šećer, papar, crvena paprika, soja sos, maslinovo ulje, suhi ružmarin, limunov sok

• salata (rotkvice, zelena salata)

Recept:

1. Zagrijte pećnicu na 200°C. Svakom poriluku odrežite gornji, zeleni dio, te donje, bijele dijelove narežite na jednake, veće komade, te svaki komad ispikajte s vilicom. Poslažite ih na aluminijsku foliju u protvan. U posudi pomiješajte maslinovo ulje, soja sos, sol, crvenu papriku i sok jednog limuna, te dodajte malo vode. Tom smjesom prelijte poriluk, poklopite s aluminijskom folijom i pecite u pećnici 35 – 40 minuta, dok ne budu mekani na dodir.

2. Krumpire ogulite, te ih izdubite s manjom čašicom ili nekim sličnim okruglim oblikom kako biste dobili oblik medaljona. Svakom medaljonu odrežite vrh, kako bi dobili ravnu površinu, te svaki medaljon zarežite malo s nožem. Mrkve ogulite te ih oblikujte u oblik kvadra ili kocke, visine kao i medaljoni od krumpira. Luk nasjeckajte na sitne kockice i odložite sa strane.

3. Zagrijte tavu koja je dublja, te dodajte maslinovog ulja. Stavite peći svaki medaljon od krumpira i pecite sa svake strane 3 – 4 minute, dok ne dobiju smeđu boju. Nakon tog vremena, izvadite ih van. U istoj tavi, ispecite kvadre/kocke mrkve, 3 – 4 minute sa svake strane, te ih odložite sa strane.

4. U istoj tavi, stavite pržiti luk te ga pržite na laganoj vatri, uz konstantno miješanje, 3 – 4 minute. Začinite sa soli, šećerom, suhim ružmarinom i paprom. Dodajte malo vode u tavu i kad tekućina ispari, dodajte prepržene medaljone krumpira i kvadre/kocke mrkve. Smanjite vatru, te podlijte vodom kako tekućina ne bi prešla visinu medaljona.

5. Na laganoj vatri, uz povremeno miješanje i dolijevanje vode, kuhajte 30 – 35 minuta, dok krumpir ne bude kuhan iznutra. Na pola vremena kuhanja, okrenite medaljone krumpira i kocke mrkve kako bi se ravnomjerno kuhali iznutra.

6. Kad su medaljoni krumpira i mrkva kuhani, umak u kojem su se kuhali prebacite u sjeckalicu, te po potrebi, ako je pregusto, dodajte malo vode i usitnite kako bi dobili homogenu smjesu. Procijedite kroz sito, kako bi dobili glatki umak.

7. Poriluk izvadite iz pećnice, te svaki komad ispecite na tavi 3 – 4 minute sa svake strane, dok ne pocrni. Tijekom pečenja na tavi, podlijte sa marinadom u kojoj se poriluk pekao u pećnici. Prije jedenja, taj vanjski, zacrnjeni dio ogulite.