Kruh

VIDEO: Kruh može i treba biti bolji

Kruh je jedna od najstarijih prehrambenih namirnica. Ljudska vrsta ga jede stoljećima i s nama je gotovo od samih početaka. Ipak, čini se da je u posljednje vrijeme baš taj kruh postao zlikovac. Kako je to moguće i kako je do toga došlo?

Kruh – heroj, a ne zločinac

Ukratko, pojavom industrijskog kvasca došlo je do velikog skoka u industriji kruha. Proces izrade kruha je ubrzan i olakšan i svi su jednoglasno prihvatili takvu inovaciju. Proces je postao jeftiniji i brži, a proizvodnja i zarada veće.

Tako se zapravo dosta naglo odustalo od tradicionalnog načina kojim se dobivao kruh. Ranije se koristio divlji kvasac koji je imao vremena da se nahrani i probavi šećere, a nama ostavi samo ono najbolje iz kruha, a taj dio je nestao pojavom industrijskog kvasca pa se sada taj proces prerade odvija u nama.

Bolji kruh

To ‘outsourcanje’ dijela probave kvascima je ono što nam treba. Kako je danas većina kruhova industrijska, tog procesa nema pa nam i taj kruh teško pada na želudac i javljaju se razne intolerancije i probavne smetnje.

U posljednje vrijeme su se na tržištu pojavile takozvane artistan pekare. Iako se danas njih smatra nečim specijalnim, oni su jednostavno odlučili stvari vratiti na početak i ponuditi nam kruh kakav je nekad bio, a samim time vratiti i sve njegove benefite koje smo nekad imali, a kroz godine izgubili.

Kruh može i treba biti dobar

Ovo je bio moj mali kratki i laički sažetak ove svakako opširne i zanimljive teme, a sada ću vas ostaviti u rukama stručnjaka. Mislim da bi svatko trebao pogledati video koji slijedi.

Karlo Vulin, prehrambeni biotehnolog i pekar koji je vlasnik Better Breada by Kroštula i suosnivač Bread Cluba, je na konferenciji TEDx govorio upravo o kruhu i njegovog prošlosti i sadašnjosti.

Meni je video bio jako zanimljiv, a vjerujem da će biti i vama. Smatram da bi ovih 15-ak minuta svi trebali izdvojiti i čuti važne informacije o ključnoj namirnici u čovjekovoj prehrani. Baci oko na video.