Ribice kod Mimice

Ribice kod Mimice

Mimice – gostiona u koju se ide na ribice od 1949. godine

U Jurišićevoj ulici u centru Zagreba se smjestio McDonald’s, ali samo nekoliko metara niže skriva se pravo blago, gostiona koja je tamo bila i prije popularnog lanca brze hrane, puuunoo prije…

Ako ste iz Zagreba sigurno ste se barem jednom u životu našli u društvu u kojem je postavljeno pitanje: ‘Idemo na ribice kod Mimice?’. Restoran Mimice je zapravo prvi zagrebački street food restoran i to je bio i puno prije nego što je to postalo kul i moderno.

‘Neki nas zovu buffet, neki kažu fast food a neki restoran, kako nas god nazivali zna se što predstavljamo – mjesto gdje možete pojesti kvalitetno i povoljno riblje jelo s nogu’, stoji na stranicama ove gostione koja je jedno od najposebnijih mjesta u Zagrebu.

via GIPHY

Nude srdelice, gavune, osliće, skuše, lignje, krumpir, salate, blitvu, a uz to u ponudi je i onaj pravi i najfiniji bijeli kruh koji možete dobiti. Zašto su posebni? Zato što to rade na istom mjestu od 1949. godine.

Osnovani su 1945. i na početku bili vinarija, a onda nakon četiri godine postali gostiona s ribicama koja je opstala po istom receptu do dan danas. Interijer je ostao netaknut, a promijenio se samo wc pa je ulazak u Mimice kao da ulazite u vremeplov što je stvarno odličan ambijent za takav jedan restorančić.

Osim što se drže starog i provjerenog recepta i ne mijenjaju gotovo ništa već desetljećima, Mimice su posebne i po još dvije stvari. Prvo, zapošljavaju samo žene pa je, kažu, svaki obrok kod njih ‘napravljen s ljubavlju’. A drugo, kao u onoj pjesmi od Ante Casha, svi muškarci se zovu Ante.

Dakle, sve je 1945. pokrenuo Ante Mimica koji je posao vremenom prepustio svojem sinu Anti Mimici, a lokal već ima i nasljednika – Antu Mimicu. Čak se ni ime vlasnika nije promijenilo od 1945.

Nakon posjeta Mimicama mogu samo reći da bi svako mjesto trebalo imati jedne Mimice. Tradicija ove gostione dokazuje da ljudi znaju što rade, a na vama je samo da dođete na zagrebački trg i krenete ‘na ribice kod Mimice’.