Kikiriki ima brojne dobrobiti

Kikiriki i 12 razloga zašto ga često trebaš jesti

“Kikiriki, koštice… Zanimacija za zube!” Kad idući put čujete čovjeka da ovo viče na nekom stadionu ili gdje god, pozovite ga i uzmite si kikiriki. Ova mahunarka (da, mahunarka je to i bratić mu je grah) koja potječe iz Južne Amerike je čudo za zdravlje.

Da bi bio najbolji što može biti za vas, kupite onaj koji nije pržen i koji morate čistiti. Kikiriki je dobar izvor proteina, vitamina, minerala i dobrih masti, no nemojte ni pretjerivati jer sadrži i neke kalorije… Vjerojatno su zato slonovi tako veliki.

U svakom slučaju, kikiriki ima brojne prednosti, a ovdje ću vam nabrojati njih 12 zbog koji ćete već danas kupiti vrećicu kikirikija.

Kikiriki ima brojne dobrobiti

1. Kikiriki je dobar za srce

Kako ima visok udio dobrih masti, kikiriki je odličan za srce. Za to je najzaslužnija oleinska kiselina koja može smanjiti loš kolesterol i povećati dobar pa tako baš kikiriki može pomoći u sprječavanju moždanog udara i srčanog udara i sličnih koronarnih bolesti.

2. Kikiriki daje energiju

Da, ova mahunarka povećava energiju. Kao što je gore spomenuto, u kikirikiju ima dosta vitamina i minerala, antioksidansa, proteina i zdravih masnoća, a sve to podiže energiju i dobro je za organizam.

3. Može pomoći kod mršavljenja

Netko od znanstvenika se pozabavio kikirikijem kao alatom za održavanje težine. Bogat je vlaknima, a njegova konzumacija izaziva termičku reakciju što znači da zapravo troši kalorije. Jedna je studija otkrila kako su osobe koje su konzumirale kikiriki u vrijednosti od 500 kalorija svakodnevno kroz 19 tjedana ubrzale metabolizam u mirovanju za 11 posto.

4. Kikiriki se bori protiv raka

Antioksidansi u kikirikiju su korisni kod prevencije raka želuca, a uz to sadrži i beta-sitosterol koji prirodno sprječava rast tumora. Studije su pokazale da oni koji kikiriki jedu najmanje dva puta tjedno mogu smanjiti rizik od raka debelog crijeva za 2758 posto.

Kikiriki ima brojne dobrobiti

5. Sprječava žučni kamenac

Problema sa žučnim kamencem ima između 10 i 25 posto svih odraslih ljudi. Ako često konzumirate kikiriki, to može smanjiti rizik da budete u tom postotku. Studije pokazuju da 30 grama kikirikija može umanjiti rizik od žučnog kamenca od 25 posto.

6. Kikiriki poboljšava pamćenje

Ova grickalica sadrži vitamin B3 koji je odlična hrana za mozak i poboljšava memoriju. Spojevi koje sadrži poboljšava protok krvi u mozgu za nekih 30 posto.

7. Regulira raspoloženje

Aminokiselina triptofan koja se nalazi u kikirikiju oslobađa serotonin koji je ključan hormon za našu sreću. Stabilizira raspoloženje, stvara dobre osjećaje i sreću.

Birajte kikiriki s ljuskom

8. Kikiriki može pomoći u trudnoći

Dobar je izvor folne kiseline koja pomaže ženama u trudnoći. Žene koje konzumiraju 400 grama ove kiseline prije i u ranim fazama trudnoće smanjuju rizik od neuroloških problema kod beba, kao i nekih alergija i bolesti poput astme kod djece.

9. Sprječava Alzheimerovu bolest

Studije su pokazale da su namirnice bogate vitaminom B3 dobre za smanjivanje rizika od pojave Alzheimerove bolesti za čak 70 posto. Samo četvrtina šalice kikirikija dovoljna je za četvrtinu preporučene doze unosa ovog vitamina.

10. Pomaže i koži

Kažu da će vam koža od kikirikija biti sjajna i blistava, a vlakna koja ima kikiriki će organizam osloboditi od viška toksina, dok će magnezij smiriti živce i opustiti krvne žile i mišiće što ubrzava protok krvi pa ćete izgledati još bolje.

I vjeverica je pročitala ovaj blog

11. Nema više ćelavih

Ako te strah da ćeš izgubiti kosu, trk po kikiriki. Vitamin C koji se nalazi u ovoj mahunarki je koristan za povećanje proizvodnje kolagena što može spriječiti gubitak kose, dok drugi sastojci pomažu kod liječenja ćelavosti, a omega 3 masne kiseline jačaju dlake i rast kose.

12. Kikiriki te čini mlađim

Vitamin C pomaže da tetive budu zdravije, baš kao i da ojačaju hrskavice i koža. To znači da ćete imati manje bora i znakova starenja. Nemojte pretjerati da ne bi postali bebe kao neka Benjamin Button verzija s kikirikijem.

Eto, povremeno je dobro pojesti malo kikirikija. Ne pretjerujte i ne jedite ga prženog s puno soli i učinci mogu biti odlični.