Fejk kremšnite

Bez mesa petkom: Fejk kremšnite

Čak i ako nisi vegan, a većina nas nije, ne znači da se nekad ne možeš počastiti nečim finim kaj ima predznak “vegan”. Tako je meni Matei poslao recept za veganske kremšnite ili iz moje perspektive fejk kremšnite. U rubrici “Bez mesa petkom” ću te tako počastiti nečim slatkim i poznatim, ali na neki novi način. Ako netko ispeče i fejk i prave kremšnite u isto vrijeme, želim znati kako je prošao usporedni test.

Fejk (veganske) kremšnite

Sastojci (za 12 kremšnita):

• 1l sojinog mlijeka
• 110g gustina
• 200g+50g šećera
• 200ml kokosove kreme
• 50ml aquafabe
• sok od pola limuna
• ½ žličice kurkume
• 2 paketa lisnatog tijesta
• 500ml biljnog šlaga
• šećer u prahu

Recept:

1. U jednoj posudi pomiješajte 500ml mlijeka, gustin, 200g šećera, kokosovu kremu, sok od pola limuna i kurkumu. Miješajte pjenjačom dok ne dobijete kompaktnu smjesu.

2. U drugu veću posudu stavite grijati 500ml mlijeka na laganoj vatri. Kad mlijeko postane vruće, polako ulijevajte smjesu iz prve posude i miješajte pjenjačom. Kad ste ulili tu smjesu, grijte cijelu smjesu na laganoj vatri i konstantno miješajte pjenjačom. Nakon 10 minuta, osjetit ćete da se krema zgusnula. Prebacite kremu u posudu i stavite ju hladiti u hladnjak. Kremu povremeno promiješajte kako bi se brže ohladila i kako se ne bi stvarale grudice.

3. Lisnato tijesto odmotajte i pecite ih u pećnici na 180°C. Prije samog pečenja, ispikajte lisnato tijesto vilicom kako se ne bi napuhnulo tijekom pečenja. Pecite svako lisnato tijesto 15ak minuta, dok ne bude zlatnosmeđe boje. Ako možete, pecite ih odjednom, a ako ne, pecite jedno po jedno.

4. U čistu posudu stavite aquafabu i miksajte ju ručnim mikserom dok ne dobijete strukturu „snijega od bjelanjaka“. Tijekom miksanja, dodajte 50g šećera žlicu po žlicu kako bi dobili što sličniju strukturu „snijegu“. Taj snijeg kuhačom ili žlicom umiješajte u kremu koja se ohladila i vratite ju natrag u hladnjak.

5. Jednom lisnatom tijestu odrežite rubove kako bi stalo u protvan u kojem će biti kremšnite. Drugo lisnato tijesto narežite na 12 kvadrata i njih ćete poslagati na vrh kreme.

6. Istucite biljni šlag u posudi ručnim mikserom. Ako u kremi postoje grudice, protisnite kremu kroz cjedilo kako ne bi imala grudice. U protvan na dno stavite lisnato tijesto (cijelo), zatim nalijte kremu koja se stisnula, te na nju izlijte istučeni šlag i gore poslažite kvadrate od lisnatog tijesta.

7. Držite u hladnjaku minimalno tri do četiri sata kako bi se cijeli kolač stisnuo. Prilikom posluživanja, režite između kvadrata lisnatog tijesta i pospite šećerom u prahu.