Vino

Vinski bonton: Poštuj vino svoje da dobro ti bude u gostioni

Dobar dio nas s vremena na vrijeme voli popiti koju čašu vina. Uglavnom nismo sommelieri ili konobari u vrhunskim restoranima pa ne znamo sve tajne serviranja i ponašanja kada rukujemo s bocom vina, ali to će se promijeniti u ovom tekstu.

Mario Meštrović, jedan od najboljih sommeliera u Hrvatskoj i šire i idejni začetnik i jedan od vlasnika restorana Kaiser, napisao je za portal HIA vinski bonton koji itekako vrijedi prenijeti i memorirati barem njegove dijelove kako bismo više uživali u vinu, a ljudi oko nas u našem društvu.

Kako se toči vino?

Ako ste vi taj ili ta koji ćete potočiti vino ekipi jasno je da bocom morate rukovati pažljivo. Osim što morate paziti da vam ne padne iz ruke, izbjegavajte hvatanje velike površine boce rukom kako ju ne biste zagrijali toplinom svojeg tijela.

Etiketa mora biti okrenuta osobama kojima prezentirate vino kako bi znali kaj se pije. Kad ste vino utočili u čašu, čaša se drži za nožicu kako se ne bi grijala i da ne ostavimo otiske i packe na njoj.

Vino

Poželjno je dotakati vino u čašu kako bi se ujednačila količina vina u čaši svim gostima za stolom i kako bi se temperiralo u čaši. Ono koje je u čaši se grije dok se vino u boci hladi pa kad ga dotočimo dobijemo onu temperaturu koju želimo (da bude pitko, a ne toplo).

Naravno, ako piješ gemišt ili bambus, ne budeš dotakao jer ćeš teško pogoditi koliko fali vina, a koliko mineralne ili Cole, a to je već samorazumljivo. Pričekaš da čovjek popije svoj gemišt do kraja pa mu složiš novi u idealnom omjeru.

Rotiranje čaše

Ako baš ne ločeš gemište ili bambuse, a ovaj tekst i nije o tome već o uživanju u vinima, onda ćeš vjerojatno malo bar zarotirati čašu i pokušati mirisom osjetiti što se nalazi u njoj prije no što gutljajem upotpuniš svoj doživljaj.

Rotiranje se radi samo u ruci, a nikako na nečijem stolu jer rotiranje čaše po stolu izaziva razne neugodne zvukove i može oštetiti čašu. Čak i da ima neki super stolnjak i da si siguran da se neće ništa čuti i razbiti, to jednostavno nije pristojno.

Pjenušac se ne rotira. Vinari se brinu kako bi u tu bocu stavili sve ono najbolje od svojeg grožđa i svojeg znanja i dobili brojne fine i sitne perle, a rotiranjem se taj njihov trud poništava. Neki od njih će vas i potjerati iz podruma ako vas vide da to radite s njihovim pjenušcem, a određeni proizvođači daju i upute kako piti njihove pjenušce.

Vino

Dodavanje ukočene vode

Ako piješ gemišt, definitivno. Fino je, osvježava, hladi u ljetnim danima i led mu daje dimenziju više. No, ako piješ čisto vino izbjegni dodavanje leda u čašu. Pretpostavka je da je vino servirano na optimalnoj temperaturi i da ne treba dodati led koji zapravo i razrijedi vino i promijeni njegov PH i druge vrijednosti. Dakle, izbjegni ukočenu vodu.

Ne moraju svi čuti da piješ pjenušac

U brojnim filmovima, pa i u stvarnom životu često smo vidjeli kako netko otvara pjenušac uz glasan pucanj koji proizvede čep pri otvaranju i let spomenutog čepa u nepoznatom smjeru. Osim što je nepristojno, a potencijalno postoji i opasnost da te čep pogodi u oko, nije ni dobro za vino. Prenaglo izjednačavanje tlakova i šokiranje pjenušca negativno utječe na njega pa ne pijemo više istu kvalitetu kakvu bi trebali pit.

Vino u restoranu

Ako sami odaberemo vino, bez da nam sommelier kaže kaj bumo pili, i ako boca nema neke jasne mane, onda ju plaćamo cijelu bez obzira na to što možda vratimo bocu nepopijenu jer nam se ne sviđa. S druge strane, ako nas je sommelier poslužio vinom po našim uputama i totalno promašio naš ukus, onda je to njegova dužnost i odgovornost.

Ono kad ti sommelier ili konobar ponudi čep da ga pomirišeš, to nije samo tek toliko iz fore niti služi da glumiš kao da nešto znaš i da si fensi, već ima jednu jako važnu ulogu. Da sad ne ulazimo u kemijske spojeve, stvar je vrlo jednostavna. Ako ti čep ima miris po pljesni i ustajalom, vlažnom kartonu, vratiš ga konobaru i nisi dužan to ni platiti ni piti.

Postoje i pravila rukovanja čašom od strane osoblja u restoranu. Konobar ne bi smio podizati tvoju čašu sa stola dok ti toči vino i ta čaša uvijek mora biti u tvojem vidokrugu kako bi bio siguran da je sve ok s njom i sadržajem u njoj. Konobar ili sommelier mogu eventualno sebi privući čašu po stolu i to samo ako im je čaša predaleko ili imaju neku prepreku pri točenju, ali opet ju ne smiju podići sa stola.

Vino

Aperitiv i digestiv

Aperitiv koji Mario predlaže je neki suhi pjenušac koji svježinom budi usta i priprema nas za jedenje, a ne ostavlja neke trajne okuse ni male opekline koje imamo od žestokih pića s visokom koncentracijom alkohola koje skrivaju okus hrane.

Kad smo se najeli, kao digestiv bi trebali posegnuti za nečim jačim poput konjaka, ruma ili viskija jer koncentracija alkohola u tim pićima spriječiti razvoj bakterija u probavnom traktu ako su slučajno unesene hranom, a ujedno će ova pića i obogatiti okuse jela i učiniti ih dugotrajnijim.

Zdravica

Dobra zdravica je jednako važan dio nekog ručka, večere i uživanja u vinu kao i jedan od sljedova obroka pa je važno da se i tu ispravno postupa. Dakle, kad digneš čašu kako bi nazdravio s ljudima za stolom podignemo čašu i otpijemo gutljaj vina dok pri tome sudionika zdravice gledamo u oči.

Ako ne gledamo čovjeka s kojim nazdravljamo u oči ili pak skroz ignoriramo njegov poziv na zdravicu, pokazujemo nepoštovanje prema tom čovjeku i društvu za stolom. Naša čaša prilikom zdravice mora biti u istoj visini kao i čaše drugih sudionika zdravice jer se, ako ju dignete više od njih, postavljate u dominantnu poziciju u odnosu na njih.

Vino

Neki ljudi, koji su na određenom višem stupnju političkog ili društvenog djelovanja se uče da vlastitom neverbalnom komunikacijom mogu poštovati neka protokolarna hijerarhijska pravila, ali ja se zalažem za to da su u gostioni svi jednaki bez obzira na posao kojim se bave pa osobno, laički i totalno van ovog bontona, ostajem pri tome da svima čaše budu u jednakoj visini i svi dobiju jednaki respekt.

Uz zdravicu ide i tradicionalno kucanje čašama, a to se prema nekim teorijama radi i kako bi se ispijanju vina dodala i zvučna komponenta uz onu vizualnu, mirisnu i okusnu. Kad se kucaš s nekim treba paziti da to ne bude prejako i preglasno kako ne bi proizvelo neugodan zvuk ili razbilo ili oštetilo čašu.

Ponašanje sa čašom

Nemoj sam sebi dolijevati vino u čašu. Tim činom možeš ostaviti dojam da ne poštuješ domaćina, pokazati da ne uživaš u srdačnoj usluzi i da se izoliraš od ostatka ekipe za stolom pa poslužuješ sam sebe.

Kad piješ vino tijekom obroka prije svakog gutljaja obriši usta salvetom kako ostaci onoga što jedeš ne bi ostali na čaši i tako drugima oko tebe pokvarili apetit.

Ako nosiš ruž na usnama (to vrijedi za žene, ali i za one koji se tako osjećaju), koliko god je ruž na usnama možda privlačan, ako ga ostaviš na čaši, to se smatra nepristojnim. Smatra se da tako prenaglašeno dijelite svoju intimu u javnosti.

Ako vidiš da netko ne pije, nemoj mu pretjerano nuditi vino. Ok je ponuditi nekoga s još vina, ali ako odbije nemoj na tome inzistirati jer to može biti neugodno za osobu zbog životnih ili vjerskih uvjerenja, a možda postoji i neki zdravstveni razlog pa je bolje pretjerano ne ulaziti u detalje.

Vino

Vino ne treba maramicu

Papirnate salvete, marame i slične naprave na grlu boce vina se smatraju neprikladnim u restoranima i hotelima srednjeg i visokog ranga. Razlog je higijena, ali i taj što se pokriva boca pa to vizualno narušava njen izgled.

U restoranu kušanje kod naručivanja i kupnje boce vina za stolom obavlja domaćin stola, odnosno onaj koji je goste doveo u restoran s namjerom da ih počasti. Ako želiš nekom drugom ukazati čast i poštovanje, nemoj to napraviti prepuštanjem kušanja njemu jer postoji rizik da kuša vino s manom i neugodnog okusa što i nije neka čast. Sam se uvjeri da je sve ok s vinom i da je ono dobro za tvoju ekipu.

Dok piješ vino nemoj cmakat, srkat, mljackat, mućkat to po ustima i ispuštat razne druge zvukove. Mislim da nije potrebno objašnjavat zašto.

Vino za poklon

Ako kupuješ vino nekom poslovnom partneru imaj na umu da tom bocom šalješ i niz poruka.

Ako kupiš karton vina i pokloniš ga jednom čovjeku time šalješ poruku kako misliš da previše pije pa možda želiš to izbjeći ako ti baš nije prijatelj i baš ne znaš da mu je to omiljeno piće.

Cijena vina (koja se danas provjeri s dva klika na Googleu) pokazuje koliko ti je stalo do neke osobe, odnosno koliko ti je važan odnos koji njeguješ.

Vino

Ako vino poklanjaš strancu (kao nekom iz druge zemlje, ne nužno nekom tebi nepoznatom), pokušaj predstaviti svoju zemlju kroz vino za koje misliš da ju dobro predstavlja i koje ima jedinstvenu i autohtonu sortu.

Kada poklanjaš vino, odaberi vinara koji ima konstantnu kvalitetu jer time pokazuješ odnos prema kvaliteti u poslovanju.

Uz to, pobrini se da pokloniš dobru vrijednost za novac jer će inače ispast da si škrt, odnosno da ti je samo stalo do cijene što i nije neka dobra osobina.

Uživaj i ne pretjeruj

Mario Meštrović nas je uveo u svijet vinskog bontona i prenio neka ponašanja koja se od nas očekuju dok pijemo vino u nekom društvu i u trenucima kada se ipak očekuje da budemo malo finiji i kultiviraniji.

Za kraj bih samo dodao da poanta, kao i u svemu drugome, ne treba biti u tome da se loče, nego u tome da se u vinu uživa. Pokušajte kroz ova pravila, kroz mirise i okuse vina koje osjetite i koji ostaju u ustima nakon gutljaja, osjetiti to vino koje pijete, doživjeti ga i čuti priču koje ono priča.

Neka vam ispijanje vina bude gušt i odmor od svakodnevice i svih briga i problema koje imate. Neka to bude vrijeme za vas i vama drage ljude, a ja ću se potruditi da vas i sebe naučim što je više moguće o vinima i hrani i da vam donesem još ovakvih kul i zabavnih tekstova. Živjeli!

Vino