Pink Day Zagreb Festival je predstavio Mađarsku - Balaton

Vino, hrana, sport i predivna turistička mjesta su dovoljan razlog za odlazak u Mađarsku

U Mađarskom kulturnom centru Institu Liszt održano je zanimljivo druženje Pink Day Festival Special Edition. Kako je partner proteklog Pink Day Zagreb Festivala bila Mađarska, u srijedu 29. svibnja održano je predstavljanje mađarske regije Veszprém – Balaton – Wine & Gastro & Cult region.

Prisutnima je predstavljena kultura, sport, gastronomija i predivna turistička mjesta. Domaćin ovog druženja bio je mađarski kulturni centar Zagreb na Europskom, a iz mađarske regije Balaton stigao je Zoltán Mészáros koji je predstavio regiju i njezinu raznoliku ponudu.

U spomenutoj regiji posjetitelje čekaju mnogobrojni vinski, gastro i muzički festivali koji se tamo već tradicionalno održavaju, a program kreće već u lipnju. Posjetitelji Pink Day Festival Special Editiona su kušali mađarska vina Garamvári Prestige Brut, Jásdi Ranolder White, Jásdi Ranolder Red, Figula rosé, a vina su pratili mali fini zalogaji.

Regija Balaton-Bakony

Regija Balaton-Bakony poznata je po raznolikoj ponudi od kulture, sporta, gastronomije i mnoštva festivala. Predivan krajolik i priroda, skrivene vrijednosti i kulturno blago čekaju posjetitelje na svakom koraku. Ovo je područje također poznato po vinu, jer površina jezera poput ogledala reflektira sunčeve zrake na vinograde i tako regiji daje značajke gotovo mediteraneske mikro-klime. Ovdje su najpoznatije sorte Olasz rizling (kao naša graševina), ali i pušipel/šipon/furmint koji se nekad zvao ‘Szigeti’.

Pink Day Zagreb Festival: Dijana Grgić, Elizabeth Smith, Sanja Muzaferija, Krešimir Međeral Sučević, Zoltan Mesarozs

Mineralna i osvježavajuća vina su prvo na što pomislite kada je riječ o vinskoj regiji Balaton. Garamvári vinarija se. međutim, diči velikim izborom pjenušavih i crvenih vina koja se uzgajaju u vinogradima koji okružuju obiteljski posjed. Vinska kuća je otvorena 1990. godine, a do danas se s vinogradima proširila zasađenima na 90 hektara u mjestima Balatonlelle i Balatonboglár. Pjenušci se lagano i nježno fermentiraju u boci na niskoj temperaturi s kvascem tijekom dugog (24-36 mjeseci) perioda sazrijevanja u istoj boci što jamči puni razvoj tradicionalnog karaktera šampanjca.

Vinarija Jasdi-Csopak

Podrum vinarije Jasdi je sagrađen u 18. stoljeću, a od 1849. je centar obiteljske vinarije biskupa Veszpréma, Jánosa Ranoldera, koji je izgradio reputaciju i slavu vina iz mjesta Csopak. Upravo ovdje, u tom slavnom podrumu na području jezera Balaton su i odabrane prve bijele sorte za njegovanje vina, i to prema najvišim standardima toga doba. U to vrijeme, vina s ovoga posjeda bila su popularna u Beču, Varšavi i Pešti. No, kao i drugdje u Europi, i ovdje je filoksera učinila svoje i od 1890. vinogradi su gotovo uništeni.

Pink Day Zagreb

Početkom dvadesetog stoljeća, vinski trgovac Salamon Hűvös, postaje novim vlasnikom novoposađenih vinograda, a zahvaljujući njegovom vinogradaru Istvánu Bakonyiju, koji se u to doba smatrao najboljim u svom poslu, vinogradi i vina postaju sve boljima. Zgrada u kojoj se nalaze podrum i vinarija 1998. godine su postali vlasništvo obitelji Jásdi, koja je obnovila klasicistički kompleks star preko 200 godina i 40 metara dugi podrum, koji pruža idealne uvjete za odležavanje vina, te uvela suvremeni način proizvodnje. Obnovljen i osvježen, podrum je 2000. godine, osvojio titulu „Najljepšeg vinskog podruma regije Balaton“ a od 2013. godine, ponosno nosi četiri od pet mogućih zvjezdica prestižnog vodiča Gault et Millau. 2014. osvojili su Prestige Award, a 2017. nagradu „Vinar svih vinara“ koju dodjeljuje 60 najboljih vinara Mađarske – samo jednome, onom najboljem. Otada sve do danas, 17 hektara vinograda sa 6 različitih sorti – kao i sama vinarija, kontinuirano se razvijaju a posljedično – i vina su sve kvalitetnija i bolja.

Figula Rose

Posjetitelji su kušali i Figula Rose koji dolazi iz mjesta Balatonfüred (regije Balatonfelvidék), a napravljen je od sorti Kékfrankos i bordoških sorti. Sommelieri kažu da je svjež, osvježavajući s primjerenim kiselinama, i da je prava voćna „bomba“ u kojoj nalaze okusi jagode i maline. Vino dolazi iz obiteljske vinarije Figula koja ima 30 hektara vinograda, a prije . Pokojni Mihály Figula je 2000. proglašen „vinarom godine“. Nasadi su stari pedesetak godina, a prije dvije-tri godine kupili su dodatnih sedam hektara. Pretežno su tu graševina, sivi pinot, muškat lunel, chardonnay, sauvignon blanc.

Pink Day Zagreb

Nije samo vino ponos ovoga kraja. Tu su i odlični mliječni i mesni proizvodi Tekeresvölgy Veszprém koji imaju tradiciju obiteljske proizvodnje od 2008. godine. Od 50-tak „Magyartarka” krava koje su zaštićena mađarska vrsta, dobivaju organski proizvedeno mlijeko i vrlo karakterne, odležane polutvrde i meke sireve koji su krunski proizvod farme i često nagrađivani na natjecanjima. Proizvode i mesne prerađevine, a na svojoj farmi nude i smještaj. Veliki su pobornici i zagovaratelji konzumacije zdrave, domaće, prirodne i organski proizvedene hrane.
Ako ulovite vremena, svakako ne bi trebalo propustiti posjetiti Veszprém-Balaton regiju koju obilježava eno-gastro ponuda, ali i kultura i sport!