Kava ima i zdravstvene prednosti

Kava – eliksir života

Kava je eliksir života i nešto bez čega jednostavno ne počinje dan. Ako si kao i ja i imaš totalnu ovisnost o kavi kojoj se diviš i obožavaš ju, ovaj tekst će te razveseliti. Kava je najkorišteniji psihoaktivni napitak na svijetu, a vjerojatno i najobožavaniji.

Naravno, s kofeinom ne treba pretjerivati jer može imati nuspojave kao što su nesanica i ubrzani rad srca, ali kava je zapravo zdrava i njene dobrobiti su znanstveno dokazane. U svakom slučaju, ako voliš kavu kao što ju ja volim, ovih sedam dobrobiti kave će te razveseliti. To naravno vrijedi za čistu kavu, a ne ako ju nadogradiš šećerom i mlijekom.

Kava ima brojne dobrobiti

1. Kava smanjuje rizik od bolesti srca

Više od 200 istraživanja o utjecaju kave na srce pokazuju kako ljudi koji piju tri ili četiri šalice kave dnevno imaju čak 19 posto manji rizik da će umrijeti od kardiovaskularnih bolesti.

2. Kava je dobra za jetru

Devet studija je pokazalo da kava smanjuje rizik da ćeš dobiti cirozu jetre. Jedna šalica kave dnevno smanjuje rizik za 22 posto, dvije za 43 posto, tri za 57 posto, a četiri za 65 posto.

3. Smanjuje rizik od dijabetesa

Ne znam kaj je s drugim tipovima, ali tip 2 dijabetesa nema šanse protiv kave. Svaka šalica kave ti smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 za sedam posto.

4. Kava kao oružje protiv raka

Znanstvena studija koja je objavljena u europskom časopisu za prevenciju raka je pokazala da oni koji popiju najmanje tri šalice kave dnevno imaju 18 posto manji rizik za razvoj raka jetre, usne šupljine, jednjaka i prostate.

Ne treba pretjerivati s količinom

5. Kava pomaže u borbi s demencijom i Alzheimerovom bolesti

Brojne analize o utjecaju kave na mozak su pokazale da oni koji piju kavu imaju 16 posto manji rizik da dobiju Alzheimera ili postanu dementni.

6. Kava pomaže kod depresije

Veliko istraživanje koje su radili na čak 50.000 žena je pokazalo da jedna šalica kave smanjuje rizik od razvoja depresije za 15 posto. Dvije do tri šalice dnevno da smanjuju za 20 posto.

7. S kavom smo bliže besmrtnosti

Ok, nije baš tako, ali dobro zvuči. Velika studija u kojoj je sudjelovalo pola milijuna Europljana i koja je trajala 16 godina je pokazala da muškarci koji piju tri ili više šalica kave dnevno imaju 12 posto manji rizik da će prerano umrijeti, dok je kod žena taj rizik umanjen za sedam posto.

Ja si odoh skuhat kavu, a vi kako želite.

Kava je ono čime započinje dan