Garden Brewery IPA

Garden Brewery IPA

IPA – piva koja je preživjela čuda i postala zlatni standard

Uoči utakmice HrvatskaEngleska dobri ljudi iz Garden Breweryja su najkreativnijeg od vas nagradili kartonom IPA-e, a ja sam odlučio napisati kratku povijest ove vrste piva ili stila kako već želite. Čak i ako niste s(p)retnik koji je osvojio pivu, možete si ju naručiti preko Gardenovog web shopa kao što ću to i ja napraviti jer je riječ o brutalno dobroj pivi, bar ako mene pitate.

Neću vam ovdje pametovati uz što ide ta piva iz dva razloga. Prvi, nemam pojma i pametovat ću vam nakon Eura kad ulovim nekog od Gardenovih stručnjaka da nam kaže kako spojiti hranu i pive i da nam svim korisne savjete. A drugi, mislim da svatko i sam otkrije uz što mu paše koji okus tako da je moj savjet da ju piješ uz kaj god ti se pije. Meni na primjer savršeno paše uz roštilj i možda neku ljutkastu hranu, a ti guštaj uz što god ti paše.


Svakako paše uz pobjedu nad Englezima na otvaranju Eura, a ja ću ti sada ispričati priču o nastanku IPA-e. Dobro, prepričat ću ju jer su ju savršeno prenijeli dečki i cure iz udruge konobara i barmena Hrvatske barmen.hr.

India Pale Ale

Aha, sad smo saznali da IPA ima i puno ime, a ono je India Pale Ale. Cijela je priča zapravo vezana za naše prve protivnike na Euru, Engleze. U razdoblju kada je Britanija žarila i palila po cijelom svijetu ili kako se to romantičnije kaže, bila je velika kolonijalna sila, u njoj je nastao ovaj specifičan stil u proizvodnji pive koji je ubrzo pokorio svijet (al’ na dobar način).

Kako je Indija bila jedna od strateški najvažnijih britanskih kolonija, oni koji su se tamo preselili su čeznuli za svojim pivom koje je ostalo na Otoku. U Indiji je bilo pretoplo da se proizvodi piva, a indijska pića su izazivala razne probavne smetnje i to je bilo veliki problem kao što možete i samo zamisliti.

Piva
Piva

Ubrzo je stigla i ideja da se pive proizvedu u Londonu pa pošalju do Indije što je u današnje vrijeme čas posla, no tadašnji pivari su ubrzo shvatili da slanje pive brodom i nije najbolja ideja. Kako je taj broj putovao toliko dugo da već zaboraviš i da treba doći, sve što je prevozio, uključujući i pivice, se pokvarilo.

IPA je ipak preživjela

IPA je preživjela zahvaljujući gospodinu Georgeu Hodgsonu. George je proizvodio pivu u Londonu tamo negdje kasnih 1700 i neke i po dobrom starom običaju (barem dobro poznatom u našim krajevima) George je imao vezu u East India Co. koju je odlučio iskoristiti i uskoro je preuzeto većinu izvoza za kolonije.

Garden Brewery IPA
Garden Brewery IPA

Poduzetni George (nije poznato kojoj je stranci pripadao) je došao na ideju da svoj Pale Ale obogati dodatnim dozama hmelja i većom količinom alkohola što je poslužilo kao konzervans i omogućilo da sve skupa preživi do Indije. Tako je Pale Ale koji se vozio do Indije i odležao na tom brodu i dobio dodatne okuse, postao India Pale Ale.

IPA se kasnije raširila po cijelom svijetu pa danas imamo i tri glavna (i vjerojatno 100 sporednih) podstilova. Glavne možemo podijeliti na Američku, Englesku i Double ili Imperial IPA-u. Postoji i crna IPA, a s ovim se stilom pivari baš mogu dosta igrati i staviti svoj potpis na ovaj old school craft proizvod.

Ova Gardenova je napravljena po uzoru na američku ili kako kažu iz same pivovare:

‘Naša IPA je inspirirana IPA-ma američkog sjeveroistoka. Boja joj je jantarna i ima bogatu pjenu, a aroma na prvu odaje note borovine, breskve i marakuje. Na paleti okusa izdvajaju se marelica i naranča, a dobro ujednačena gorčina upotpunjena je slatkoćom južnopacifičkog hmelja i jedinstvenog kvasca. Riječ je o vrlo pitkoj IPA-i punog okusa i srednje karbonizacije’, piše Garden, a ja ti samo kratko velim da je baš jako, jako dobra i da se svaki gutljaj isplati.

india pale ale
india pale ale