Crvena riža sa slanutkom, lećom i povrćem u kokosovom mlijeku

Bez mesa petkom: Crvena riža sa slanutkom, lećom i povrćem u kokosovom mlijeku

Crvena riža sa slanutkom, lećom i povrćem u kokosovom mlijeku zvuči toliko seksi da bi ju jeo čak i da nije petak, a kako je petak, savršeno se uklapa u rubriku Bez mesa petkom. Matei nam je još jednom pokazao da ne mora to bit loše kad nema mesa, a imam i jedan hint za vas: ako budete dobri, možda i vi ugledate štrumpfove… ne, ne, krivi hint… Uskoro bi mogli i probati Mateijeva jela uživo od samo izvora… do tad, pali štednjak!

Crvena riža sa slanutkom, lećom i povrćem u kokosovom mlijeku

Sastojci (za 3 osobe):

• šalica crvene riže
• 250g prokulica
• 500g mrkve (narančaste i žute)
• 100g crne beluga leće
• 2 glavice luka
• 150g konzerviranog slanutka
• 200ml kokosovog mlijeka
• 100ml bijelog vina
• začini: sol, papar, curry, chilli, crvena paprika, aceto balsamico, sojin sos, maslinovo ulje

Recept:

1. Prije svega, leću isperite i stavite ju u vodu neka se moči minimalno pola sata.

2. Prokulice narežite na polovice, stavite ih kuhati u vruću vodu 10ak minuta. Ocijedite ih i stavite ih pržiti na tavu. Nakon par minuta prženja, začinite ih solju i curryem. Kad potamne, podlijte ih sa acetom balsamicom i soja sosom i pržite dok tekućina ne ispari. Odložite ih sa strane.

3. Slanutak stavite pržiti na tavu, začinite curryem i crvenom paprikom. Dodajte malo soja sosa i pržite 7-8 minuta, dok ne poprimi zlatnožutu boju sa svih strana. Odložite ga sa strane.

4. Crvenu rižu stavite kuhati u vruću vodu u omjeru 1:2. Kuhajte ju otklopljenu 10 minuta, ugasite vatru, poklopite i ostavite da stoji još 10ak minuta.

5. Nasjeckajte luk i mrkvu na sitne komadiće te ih stavite pržiti na ulje. Pržite ih 7-8 minuta, dok ne omekšaju. Začinite ih solju, curryem, chillijem i crvenom paprikom pa podlijte bijelim vinom. Kad vino ispari, dodajte ocijeđenu leću, pečeni slanutak i prokulice i nastavite kuhati.

6. Nakon par minuta kuhanja, dodajte crvenu rižu zajedno s vodom koja je ostala od kuhanja riže. Dodajte kokosovo mlijeko i još soja sosa i aceta balsamica. Kuhajte još 10 minuta na laganoj vatri, dok se riža u potpunosti ne skuha.

7. Zagrijte pećnicu na 220°C. Prebacite sve iz tave u protvan, ravnomjerno raspodijelite i stavite u pećnicu 15 minuta, dok se cijelo jelo ne zapeče.