Burger

[VIDEO] Knjiga mudrosti: Kako napraviti dobar burger?

Svi mi ponekad volimo na tavu, a pogotovo na roštilj baciti neki burger, ali ne uspije nam uvijek onako kako smo zamislili. Nekada je odličan, nekada i nije baš nešto. Ja bar priznajem da nisam stručan, a ti se prestani praviti da sve znaš i poslušaj savjet profesionalca.

Ne mene, naravno. S ekipom iz Macchiato Kolektiva sam ulovio Hrvoja Peha iz Rešetke, street food brenda Đurine hiže, čiji su burgeri proglašeni najboljima od strane publike na Zagreb Burger Festu 2019. godine. Ak’ je već raja rekla da je najbolji, onda moraju nešto dobro raditi.

Pa, Hrvoje, kako napraviti dobar burger?

“Sve kreće od odabira mesa. Meso ne smije biti presuho niti premasno. Idealan omjer je da barem 15-ak posto loja u mesu bude. Meso mora biti čista junetina od dobrog mesara. Meso ne samljeti presitno. Nemojte ga maltretirati kao da je pljeskavica pa ga dugo mijesiti i presitno mljeti”, kaže Hrvoje pa nastavlja:

“Najbolje je jednom ili dva puta samljeti na veliku ‘šajbu’, lagano to zamijesiti i oblikovati pa baciti na vrući grill. Pazite da se ne prepeče, ali isto tako pazite da ne ostane sirovo. Kada radimo s mljevenim mesom, ne radimo jednako kao sa stejkom kojeg pržimo na medium rare ili na rare. Mljeveno meso treba biti od medium prema well done pečeno. Tako smanjujemo rizik od Escherichije coli i drugih bolesti’, zaključuje Hrvoje.

Ako ti se nije dalo čitati njegove savjete, evo i video s titlovima na engleskom, ali nemoj da mi se neko pravi Englez kada je riječ o burgeru više. Sad sve znamo i očekujem da ćemo svi jesti bolje burgere.