Važno je znati kako jesti

Važno je znati kako jesti

Znaš li kako jesti? Kladim se da ne, ali ovo ti može pomoći

Jako je važno što jedemo. Ako u sebe unosimo razno smeće polako, ali sigurno si uništavamo organizam, dok s druge strane, unosimo li dobre, domaće i zdrave namirnice jačamo organizam i pomažemo si da živimo duže i zdravije.

Ovdje neću ulaziti u dubinu toga što bi trebalo jesti, a što ne. Mislim da već svi znamo što je dobro, a što loše za nas, ali osim toga što jedemo, trebalo bi obratiti pažnju i na to kako jedemo. Iako možda zvuči glupo, ovih nekoliko “pravila” često zanemarimo i tako si napravimo pizdariju.

Kako i sam zanemarim pola od ovih naputaka, evo svima nama podsjetnik kako zdravije jesti. Ovo bi trebalo uvijek imati u primisli i, barem dok ne usvojimo, svjesno obratiti pažnju na to dok jedemo.
Zlatna pravila pravilnog hranjenja:

1. Nemoj žuriti dok jedeš!

Obrok treba biti vrijeme opuštanja, vrijeme punjenja baterija i vrijeme koje smo izdvojili baš za tu hranu koja je sada pred nama. Znam da je teško to uvijek izvesti, a i sam sam se zbog obaveza naviknuo na brzo jedenje.

Pojedem obrok brže od Flasha, brže nego žaba rokne muhu i brže nego što svjetlost putuje od štekera do lampe kad pritisneš da se upali. E pa to je pogrešno. Treba si uzeti vremena i pojesti u miru, bez žurbe i stresa. Ja se borim s time tako da svjesno sporije jedem, ali ne ide uvijek. Ako imaš kakav trik za ovo, piši u komentarima.

2. Žvači hranu svoju da dobro ti bude u želucu!

Dok tako žuriš s hranjenjem, obično i poprilično površno prožvačeš to što jedeš. Stručnjaci kažu kako bi svaki zalogaj trebalo prožvakati preko 30 puta, a time dobiješ to da hrana ima bolji okus i više uživaš u njoj. Uz to, tako smanjuješ želju za slatkim nakon obroka i povećavaš osjećaj sitosti, a razina šećera u krvi će ti biti stabilnija što jamči da ćeš biti mirniji i koncentriraniji.

3. Uživaj u okusu!

Mi koji volimo jesti, a ne jedemo samo da dobijemo na energiji, znamo da je okus kralj. Okus je ono što veseli i što dodaje poseban doživljaj hranjenju. Zato u tom okusu treba uživati. Osvijesti što jedeš, cijeni to što je na tanjuru i uživaj u svakom zalogaju i okusu koji osjetiš. Proživi ga, a ne samo da prođe nezapažen.

4. Jedi za stolom… k’o čovjek!

Ne jedi pred televizijom, na podu, na kauču ili slično. Stol, posebno onaj blagovaonski, je napravljen upravo da se na njemu jede. Dakle, mobitel ostaviš u sobi, odeš za stol i uživaš u svakom zalogaju koji staviš u usta.

5. Pripremaj si obroke doma.

Ovo naravno vrijedi za one dane kada moraš (iz nekog nepoznatog razloga ili baš neke prirode posla) doći u firmu raditi (a ne od doma kako bi trebalo biti). Kada ideš na svoje radno mjesto obično tamo jedeš nešto onako usput pa je to često neka pekara ili slično što ne reagira baš najbolje s tvojim organizmom.

Mene recimo počne zajebavat žgaravica kad nešto tako pojedem. Zato si uzmeš malo vremena dan ranije ili ako baš si ranoranioc, onda to jutro, i pripremiš si gablec kod kuće. Tako, osim što možeš uštedjeti, možeš i kontrolirati što jedeš i ipak imati zdravije obroke.

6. Pij (više) vode

Ja ju ne pijem skoro uopće. To s vodom je pravi horor jer nikako da se sjetim da ju treba pit. Uspio sam ipak i to popraviti tako da si kupim flašicu od litre pa onda znam da moram barem dvije takve dnevno popiti. Ukratko, što više vode to bolje, ne sad 15 litara, ali ono, pij vodu kroz dan!

7. Ne radi druge stvari dok jedeš

Kad jedeš, jedi. Vratimo se na prve zapovijedi koje kažu da osvijestiš što jedeš i uživaš u svakom zalogaju. To ne možeš dok u isto vrijeme pišeš mail, skrolaš po mobitelu, odgovaraš na poruku, zoveš nekoga, rješavaš nešto za posao… Opet, kad jedeš, jedi i uživaj u hrani i društvu za stolom.

8. Jedi s obitelji i prijateljima

U društvu je uvijek bolje i ljepše, pa tako i dok jedeš. Kad uživanju u hrani dodaš i uživanje u dobrom društvu i uzmeš vrijeme za ljude do kojih ti je stalo, onda je svaki taj obrok poseban.

Uz malo truda i promišljanja možeš podići kvalitetu svojih obroka. Sve navedeno ne košta ništa, traži samo malo truda, a pomaci će biti veliki. Probaj pa javi dojmove, kao i tehnike i trikove ako ih otkriješ.