Vatreni itekako paze na prehranu

Želiš jesti kao Luka Modrić? Evo što jedu Vatreni na Svjetskom prvenstvu

Jeste li se ikada pitali što jedu nogometaši? Hrvatska nogometna reprezentacija je na Svjetskom prvenstvu u Katru ili Kataru, kako god vam je draže, a s njima je i ovoga puta glavni kuhar reprezentacije Tomica Đukić. Đukić je član Vatrenih od 2015. godine kada ga je tamo pozvao Zorislav Srebrić.

“To se ne odbija, nisam ni trenutka dvojio”, rekao je Đukić za Večernji list.

Kuharu Vatrenih je Zlatko Dalić treći izbornik, ali ni Dalić, ni Niko Kovač, ni Ante Čačić nisu mogli birati jelovnik.

“Ma ne, ne, to je sve unaprijed isplanirano u minutu i u najsitnije detalje kako ne bi bilo iznenađenja. Nema tu puno odstupanja, a ako i bude izmjena one su minimalne i dogovaraju se u hodu.”

U Kat(a)ru je dio namirnica zabranjen, ali Vatreni neće biti gladni.

“Zabranjene su neke namirnice poput svinjetine, ali mi je ionako ne koristimo pa neće biti problem. Svima nam je to izazov, ali odradili smo sve predradnje, a dan po dan ćemo rješavati sve što se pojavi. Nije nam ovo prvi put, imamo iskustva”, rekao je Đukić.

Hrvatska reprezentacija namirnice ne nosi sa sobom iz domovine, već hoteli dobiju jelovnike i sami nabavljaju namirnice od svojih dobavljača. Kuhari prije Svjetskog prvenstva izrađuju jelovnike za grupnu fazu natjecanja i doručak za dan nakon grupne faze.

“Ako pobijedite, kreirate jelovnike za još tri ili četiri dana, u hodu, ovisno o razvoju turnira. Zato je to razdoblje u nokaut fazi prilično intenzivno.”

A kako izgleda jelovnik? Igrači jedu četiri obroka dnevno: doručak, ručak, snack i večeru, a ne meniju su tjestenina, dvije vrste umaka, crveno i bijelo meso, bijela riba, a ponekad i losos i plava riba. Na dan same utakmice su lakši i obroci, a nema ni puno začina ni ulja, samo malo soli.

Ni količine nisu pretjerane pa bi većina nas vjerojatno “ostala gladna”, ali sve je točno izračunato da igrači dobiju sve što im je potrebno kako bi bili maksimalno spremni za utakmicu. Jako se pazi i na raspored kojeg se svi striktno moraju pridržavati.

“Na dan same utakmice nema umaka, nema masnoća, nema atraktivnosti”, kaže Đukić.
Svinjetine nema ni inače, a nema ni pohanih šnicli ili primjerice graha, kao ni kremastih kolača. Dan nakon utakmice prehrana može biti malo opuštenija pa si vjerojatno igrači priušte i neki gušt.

Znao sam i ranije da su odricanja u sportu velika, ali ovo ne zvuči nimalo jednostavno i primamljivo, posebno na dan utakmice. Zamisli da kad imaš važan sastanak ili naporan dan na poslu, smiješ jesti samo neslanu ribu ili neki komad piletine…