Zagrebački odrezak je u osnovi preklopljen, no sve češće se u restoranima rola poput palačinke

Zagrebački odrezak u Gostionici Ficlek

Zagrebački odrezak nikada nije bio, niti će ikada biti Karađorđeva šnicla

Zagrebački odrezak nikada nije, niti će ikada biti Karađorđeva šnicla. Prije nego krenete s borbama čiji je deda bio bolji, tko je veći Hrvat ili Srbin, kojoj od nacija pripada jelo i sličnim, odmah ću vam reći da to nema veze sa Srbima i Hrvatima, već sa samim sastavom jela.

Dakle, Zagrebački odrezak i Karađorđeva šnicla su dva, iako u dijelovima slična, zapravo potpuno različita jela. Ostavimo zato politiku sa strane i proučimo o čemu se zapravo radi.

Karađorđeva šnicla

Karađorđeva šnicla čak nije ni ‘vekovno’ srpska. Srpski izum je, ali ne traje ‘vekovima’ kako bi se to dalo zaključiti po tome koliko je raširena u narodima bivše Juge. Ovo popularno jelo nastalo je sasvim slučajno, a osmislio ga je slavni kuhar Milovan Mića Stojanović 1956. u beogradskom restoranu Golf.

Za sve je ‘kriva’ snaha Josipa Broza Tita, Tamara Broz, koja je u to doba radila kao spikerica na Radiju Beograd i bila stalna gošća restorana Golf. Kao i svi mu u omiljenom restoranu, i Tamara je imala omiljeno jelo koje je stalno naručivala, a bio je to Kijevski kotlet koji se sastojao od pilećih prsa, putra i začinskih trava.

@gostiona Jeste bili Kod Pere? Ima baš onaj pravi gostiona vibe #gostionajenacinzivota #gostiona #delicious #zagrebacki #rostilj #zagreb #CapCut ♬ original sound – Gostiona by Slaven

Ipak, jednog dana Tamara je tražila Kijevski kotlet, a Mića nije imao sve sastojke, no imao je ideju kako sve popraviti. Uzeo je šniclu koju je premazao kajmakom, zarolao kao palačinku, panirao i ispržio u ulju. Nije bio oduševljen okusom pa ju je prelio tartarom i ukrasio u obliku ordena Karađorđeve zvijezde i osobno odnio Tamari koja je bila oduševljena novim jelom.

Kada ga je pitala kako se jelo zove, on je ispalio: ‘Šnicla Karađorđe!’ i tako je nastalo ovo fantastično jelo koje je Mića ostatku svijeta, pod imenom Karađorđeva šnicla, predstavio tek 1967. na natjecanju kuhara inovatora u restoranu Sunce u beogradskom Domu omladine. Mića je, osim ovoga izmislio još 100 originalnih jela, a napisao je i nekoliko knjiga o kulinarstvu. Otvorio je i restoran Mićina domaća kujna u Zemunu, a on i dan danas posluje i vodi ga njegov sin Milan.

Karađorđeva šnicla je, dakle, u osnovi svinjski lungić punjen kajmakom i zarolan kao palačinka, te paniran i pržen u ulju. Tako je to Mića zamislio u originalu.

Zagrebački odrezak

Zagrebački odrezak je zapravo potekao od švicarsko-francuskog specijaliteta Cordon bleu što u prijevodu znači plava vrpca. Plavu su vrpcu nosili pripadnici najvišeg reda viteštva L’Ordre des Chevaliers du Saint-Esprit koji je osnovao Henri III. u Francuskoj 1578. godine.

U isto vrijeme, najbolji kuhari su nosili plave pregače kako bi se istaknuli i razlikovali od ostalih kuhara. Cordon bleu je u osnovi svinjski ili teleći odrezak punjen sirom.

Tu je razlika između Cordon bleua, Karađorđeve šnicle i Zagrebačkog odreska. Zagrebački je u originalu teleća šnicla, uglavnom meso od buta, punjena šunkom i sirom, te preklopljena i potom panirana i pržena. U novijim varijantama se Zagrebački radi i s piletinom i svinjetinom, ali original je od teletine.

@gostiona Najbolji teleći zagrebački na svijetu! #gostiona #gostionajenacinzivota #zagrebacki #ficlek #gostionicaficlek #zagreb #katedrala #foodie #foodporn ♬ original sound – Gostiona by Slaven

Zagrebački nikad neće biti Karađorđeva

Baš zbog toga, Zagrebački nikad nije bio, niti će ikada biti Karađorđeva šnicla. Karađorđeva uključuje kajmak, dok je Zagrebački punjen šunkom i sirom, a i način preklapanja je različit iako danas imamo i zarolane zagrebačke odreske. Osim toga, Karađorđeva je u originalu svinjski lungić, dok je zagrebački napravljen od telećeg buta.

Zagrebački odrezak je u osnovi preklopljen, no sve češće se u restoranima rola poput palačinke

U svakom slučaju, razlika je i više nego očita, a ona nema veze s nacionalnošću, već s time da se radi o dva dosta različita jela i u vrsti mesa, i u vrsti punjenja i u načinu sklapanja. S druge strane, stvarno je odlično da na ovim prostorima imamo raznolika jela koja jednako oduševljavaju. Uživajmo u njima, uživajmo u različitosti i guštajmo svaki dan.