tjestenina_gostiona

VIDEO: Talijani znaju kako skuhati tjesteninu, a sada možeš naučiti i ti

Neki dan smo naučili kako raditi rižu kao Kinez, a danas sam odlučio istražiti kako kuhati tjesteninu k’o Talijan. Tjestenina je uvijek dobra ideja i možete ju iskombinirati s hrpom namirnica pa zapravo možete napraviti jelo s malo tjestenine i bilo čime što imate u kući, a možete ju skuhati i za neki fensi ručak.

via GIPHY

Tjestenina mora, po Talijanima, biti al dente iliti po našem pomalo i sirova. Ali ako ju volite kuhanju, slobodno kuhajte malo duže. Jedino što nije dobro je da ju raskuhate. E sad, tih vrsta tjestenine ima mali milijun, baš kao i proizvođača koji nemaju jednak način proizvodnje pa je svaka drugačija. Ipak, vjerujem da već imate svoju omiljenu vrstu i proizvođača, a znate i otprilike vrijeme koliko se mora kuhati. Za to koliko je kuhanja, najbolji način provjere je: Vilicu u ruke i mrknete jedan krak špageta ili komadić toga što već kuhate i na jeziku osjetite dal’ vam je to ok.

Evo nekoliko savjeta kako da uvijek bude dobro:

1. Zaboravite na lončiće, trebate lončinu

Uzmite veliki lonac, ali fakat ono veliki. Najveća greška koju možete napraviti je da tjesteninu stavite u premali lonac. Tjestenina se ne slaže s time da ju stavljate u premali životni prostor i treba joj mjesta da trči slobodno po loncu. Za pola kile tjestenine trebate lonac od najmanje osam litara. Ne trebate poklopac jer joj treba i zraka. Ispada kao da imate nekog kućnog ljubimca, a ne da kuhate tijesto, ali to je tako.

via GIPHY

2. Utopite tjesteninu u oceanu 

Voda, voda i samo voda. Tjestenina treba vode više nego morski pas. Ne dajte joj da se zalijepi, a to ćete postići tako da ju utopite u vodi. Na pola kile tijesta, stavite sedam litara vode, a to sve taman stane u onaj prethodno opisani lonac od osam litara.

via GIPHY

3. Ne štedite sol

Tu vodu zapravo morate pretvoriti u more. Tjestenina je sama po sebi neslana, a na sedam litara vode treba i puno soli. Točnije, treba jedna puna jušna žlica morske soli.

via GIPHY

4. Pustite vodu da zavrije

Voda mora biti vrela prije nego u njoj utopite tjesteninu. Tek kad počne olujno nevrijeme u loncu od onih balončića smijete staviti unutra tjesteninu. Mjehurići ne smiju nestati kada vodu promiješate. Kada ubacite tjesteninu, promiješajte ju kako se ne bi zalijepila, a onda vatru stavite na najjače da voda što prije opet zavrije.

via GIPHY

5. Ne zaboravite miješati

Ne morate sad stajati iznad lonca i konstantno kuhačom raditi krugove, ali par puta morate promiješati tjesteninu. U 10 minuta kuhanja, promiješajte 3-4 puta.

via GIPHY

6. Ne bacajte vodu u kojoj se kuhala tjestenina

Ok, ne čuvajte baš svih 7 litara, ali ostavite barem jednu šalicu. Voda sa škrobom sjajno paše u umake i povezuje umak i tjesteninu. Može poslužiti i za razrjeđivanje pregustog umaka ako se zajebete. Tako da, čuvaj malo vode, ništa te ne košta.

via GIPHY

Evo i nekoliko bonus trikova:

– Ulje vam je apsolutno nepotrebno. Ako stavite dovoljno vode, tjestenina se neće lijepiti, a ulje će ju zamastiti pa se neće dobro slijepiti s umakom.

– Pratite uputstva na ambalaži koja se odnose na vrijeme kuhanja i nećete prekuhati tjesteninu. Ponavljam, probajte vilicom.

– Ne ispirite tjesteninu. Ta voda sadrži škrob i kad uzmete šalicu za umak, ostatak samo procijedite.

– Svježa tjestenina se kuha samo 2-3 minute, a sušena duže.

– Punjena tjestenina kao ravioli ili štrukle ispliva na površinu kada je kuhana.

Tko prvi proba ove savjete neka javi kako je prošlo. Učimo i napredujmo zajedno. Dobar tek 😀