Bećka šnicla

VIDEO: Bečka šnicla – evo kako napraviti savršeni klasik

Bečka šnicla je u našim krajevima oduvijek. Naši susjedi Austrijanci su nam još davno otkrili ovaj tanki i hrskavi pohanac, a mi ga objeručke prihvatili. Iako ga radimo desetljećima, nije baš uvijek najjednostavnije pogoditi onaj pravi recept da to bude kak spada.

Srećom, zato imamo društvene mreže. Bečka puca Astrid Lamarche koja ima profil Austrian Cravings na Instagramu je otkrila kako se radi pravi Wiener Schnitzel iliti po naški bečka šnicla.

Bečka šnicla:

Treba ti:

– meso (teletina, ako baš ne želiš radit kak spada, može i svinjetina kao alternativa)

– sol

– papar

– brašno

– jaja

– krušne mrvice

– masnoća

– tava (i vatra ili neka druga toplina ispod nje)

Astrid je u svojem videu koji možeš naći ispod teksta istaknula pet ključnih koraka koje moraš imati na umu kad je bečka šnicla u pitanju.

Prvo, treba ti dobra tava s debelim dnom. Najbolje ona od lijevanog željeza, ali može i neka druga. Važno je da se toplina ravnomjerno rasporedi i bude konstantna.

Drugo, teleći odrezak dobro trebaš isprebijati s batom za meso s obje strane, a onda umočiti u malo vode. To će mu omogućiti da se hrskava korica lagano odvaja od mesa nakon pečenja jer će voda ispariti, a korica će biti valovita kak i treba bit. Iz vode ga uvališ u brašno, pa u jaja i onda u krušne mrvice.

Treće, brašno, jaja i krušne mrvice nemojte utiskivati u meso. Dovoljno je šniclu samo uvaljati u brašno, jaja i mrvice i višak otresti prije stavljanja u tavu.

Četvrto, kada pohaš, nikad nemoj nabiti temperaturu na maksimum ili pojačati plin do čepa. Temperaturu gađaj da bude na oko 80 posto onoga što štednjak može. Tako ćeš čuvati tavu, a i korica će ti ispasti baš savršena.

I peto, bečka šnicla nije dijetno jelo i ne bude ti pomogla da zablistaš na plaži. Zato, kad već guštaš, ne štedi na masnoći u kojoj ju pečeš. Šnicla mora plivati u tvojoj tavi i ne smije dodirivati dno. Tavu dok pečeš možeš lagano pomicati naprijed, natrag da se šnicla kupa u masnoći, a možeš ju i polijevati masnoćom žlicom dok ju pržiš.

Ako ti se nije dalo čitati ili želiš vidjeti kako to sve izgleda u praksi, baci oko na kratki video u nastavku.