luk_bez_plakanja_gostiona

Ne prolijevajte suze zbog njega: 10 načina kako narezati luk bez plakanja

Koliko puta ste zbog njega pustili suzu? Koliko puta ste jecali? Koliko puta se ženama razmazala šminka? E pa, vrijeme je da tome svi zajedno kažemo dosta. To zauvijek mora prestati i bez obzira na to što vam kažu da je to normalno, protiv toga se moramo i možemo boriti.

Naravno, pričam o rezanju luka. Luk je često korišteno povrće, a dolazi u tankom sloju prirodnog omota koji kada skinete dobijete plod. Taj proizvod vam i nije od velike koristi ako ga ne nasjeckate na manje komade. Uzimate nož, zarežete ga i onda kreće drama. Bude vam nekako žao tog luka, a suze se same pojave na očima.

To i je normalno. Razlog tome je prirodni obrambeni mehanizam luka. Naime, to povrće ima plin koji se oslobađa tijekom rezanja, a u doticaju s okom stvara sumpornu kiselinu. Oči pokušavaju isprati suzavac i zato plačete. E pa, sad je bilo dosta toga.

Najlakši način kako da ne plačete kod rezanja luka je da zaposlite nekog drugog da to napravi umjesto Vas pa nek ta osoba plače. Druga opcija je korištenje gas maske, ali ako u kuhinji ne želite izgledati kao pripadnik specijalnih jedinica, evo 10 trikova kako pobijediti luk.

1. Ohladite luk u frizeru

Ne kod frizera, on reže kosu, ne luk. Govorim o frizeru iliti zamrzivaču. Bacite očišćeni, nezaštićeni luk u zamrzivač i držite ga tamo 15-ak minuta. Hladnoća će ga stisnuti pa više neće moći napadati suzavcem.

via GIPHY

2. Režite luk pokraj saune

Nemate doma saunu? Dobro, nemam ni ja. U blizini daske za rezanje pustite vruću vodu iz pipe. Para koju stvara vruća voda pomoći će da se plin rasprši prostorijom i plinsku komoru zvanu luk usmjeriti po ostatku sobe, a ne u oči onoga tko drži nož.

via GIPHY

3. Kreveljite se dok režete luk

Dišite kroz usta i isplazite jezik. Iako ćete izgledati poput luđaka, tako ćete udisati više plina kroz usta pa će ga manje završiti u očima. Kada udišete kroz nos plin je blizu suznih žlijezda pa zato plačemo.

via GIPHY

4. Fućkajte melodiju po vlastitom izboru

Dok fućkate otpuhujete zrak, a ako pri tom režete luk, plin koji ispušta neće doći do očiju. Predlažem melodiju iz kultnog filma “Most na rijeci Kwai”, ali radi i s drugim melodijama.

 

5. Namažite dasku limunom

Limun je svima gorak, pa tako i luku. Sok od limuna na dasci za rezanje neutralizirat će enzime iz luka.

via GIPHY

6. Koristite oštar i što tanji nož

Što manje oštetite luk, manje će izbaciti plina. Ne pokušavajte s katanom čak i ako ju imate doma.

via GIPHY

7. Ne sijecite ga u korijenu

Iako postoji stara izreka kako neke stvari treba sasjeći u korijenu, to ne vrijedi za luk. Korjenasti dio luka sadrži enzime koji proizvode plin i iritiraju čovjeka. Ili izbjegavajte taj dio ili ga izvadite prije rezanja.

via GIPHY

8. Upalite svijeću za sve pale lukove

Ipak ubijate jadan luk pa je red da njemu u čast zapalite i svijeću. Ako ju stavite pokraj daske za rezanje plamen će uvlačiti plin iz luka u sebe. BONUS TRIK: Isto vrijedi i za dim od cigareta.

via GIPHY

9. Uključite propelere

Imate doma neki ventilator? Usmjerite ga prema luku i dasci za rezanje, ali ne baš da puše u vaše lice jer ćete tako još gore proći. Dakle, neka puše negdje daleko od lica i bit ćete ok.

via GIPHY

10. Osim luka, možete rashladiti i nož

Nakon svakog poteza nožem isti stavite pod hladnu vodu. To će isprati plin s noža i ujedno pomoći da manje plina izlazi u startu iz luka.

via GIPHY

U svakom slučaju, ljudi, to je samo luk. Prestanite prolijevati suze svaki put kada ga režete. Ako vam nije žao paprike ili paradajza, zašto bi luk bio išta drugačiji?