Kraljica je, između ostalog, voljela i viski

Kraljica Elizabeta II je znala uživati u finim pićima, evo što se sve pilo na dvoru

Prije nekoliko dana je preminula britanska kraljica Elizabeta II, a između ostalih, za njom će itekako tugovati i dobavljači pića i mnoge gostione u Engleskoj. Vjerujem da Englezi pojam “piješ kao smuk” češće koriste u inačici “piješ kao kraljica” jer je Elizabeta II itekako znala uživati u pićima.

I da ne shvatite nešto krivo, ovo nije kritika za nedavno preminulu kraljicu, već oda jednoj pravoj gospođi koja je znala uživati u životu. Nije bila veliki gurman, ali je posebno cijenila dobra pića i s ostatkom Buckinghamske palače (to je onaj dvorac di žive engleski vladari) itekako vodila računa o promociji nacionalnih pića, ali i pićima iz drugih zemalja.

Tako niz brendova ima statu kraljevskog dobavljača koji možeš dobiti ako više od pet godina distribuiraš cugu u kraljevskoj palači ili na kraljevskoj jahti. Bivši kraljičin kuhar je otkrio kako joj je bar dva puta dnevno donosilo piće kraljici, jednom popodne i jednom navečer, a ta večernja cuga joj je bila posebno važna da se resetira od cijelog dana punog obaveza… Razumijem ju apsolutno!

Kraljica je voljela gin

“Kraljica voli gin i Dubonnet. To joj je najdraže piće. Nije da se probudi ujutro i odmah popije veliki hin i tonic”, rekao je kuhar pa dodao kako uz večeru obično popije čašu vina:

“Popije uz večeru, ali ne pije četiri čaše na dan kako su neki tvrdili”, kaže kuhar.

Pisalo se kako kraljica pije gin, Dubonnet, dosta vina, martini, šampanjac i viski i to sve u jednom danu, no kuhar je to demantirao i rekao kako ne bi mogla funkcionirati da je tako i dodao kako kraljica nije nikada bila ‘foodie’ već je jela uglavnom ista jela svaki dan. Što se tiče pića, istina je da je neka jednostavno obožavala, neovisno o tome koliko je zapravo pila na dnevnoj bazi.

Gin na dan, tjera doktora van?

Mislim, žena je doživjela 97. godinu, a svaki dan u podne je drmnula barem jedan gin. Tu naviku je pokupila od Kraljice Majke, a u palači su destilirali i kraljevski Buckingham Palace London Dry Gin koji se može kupiti za 45 eura, a napravljen je od bilja koje raste u vrtu kraljevske obitelji.

Kraljica je voljela gin

Dubonnet

Pojma nemam kaj je to, ali riječ je o old school aperitivu. Mi imamo pelinkovac pa nemamo potrebu za ovim fensi pripravcima, ali valjda je ovo pelin za bogate. Taj njihov Dubonnet je ipak slaže piće na bazi vina koje se onda pomiješa s kupinama, čajevima i raznim začinima. Ako ga nabavim negdje, javim dojmove. No, priča s kraljicom i ovim pićem je ista kao i s ostalim, Kraljica Majka je pila hektolitre ovog pića, a to je naslijedila i mlada Elizabeta II.

Martini Dry, shaken, not stirred

Nije to samo piće Jamesa Bonda, već i omiljen kraljičin koktel. Osim koktela na bazi gina, kraljica voli i druge koktele, na primjer od spomenutog Dubonneta.

Šampanjci u potocima

Kraljevskim dvorom je za vrijeme Elizabete II šampanjac tekao u potocima, a sama kraljica je obožavala Bollinger koji je pila svakodnevno, barem po čašu. Osim toga, a dvoru se točio i Pol Roger, Krug, Lanson i Mumm.

Ne ide bez šampanjca

Pjenušci i njemačka slatka vina

Pogađate, osim šampanjaca, kraljica je obožavala i brojne pjenušce (iliti šampanjce za siromašne), ali i vina. Nije se u dvoru pilo puno vina, ali neka od njemačkih slatkih vina su često krasila kraljevski stol. Barem čašica, za cirkulaciju.

Škotski whisky

Tu ju apsolutno shvaćam. Kad probaš scotch tu se odmah rodi ljubav, a to se kraljici dogodilo kad je 1980-ih dobila bačvu Dowmorea i od tada su počeli poslovati s kraljicom. Do sada su izbacili 648 Queen’s Cask boca koje se prodaju na aukcijama i za 40.000 dolara. Osim Bowmorea kraljevski dobavljač je postao The Famous Grouse, a među favoritima je bio i Royal Lochnagar, kao i Johnnie Walker koji tamo teče u potocima.

Kraljica i njena obitelj obožavaju scotch

Viski je jednostavno omiljen na dvoru. Victoria i Albert su ga ulijevali u Bordeauxe što ću probati prvom prilikom, a Elizabeta II i princ Philip su ga pili čistog.

Pričalo se da je Elizabeta II imala neke balkanske korijene, a ova ljubav prema finim pićima potvrđuje da bi tome doista moglo biti tako. U svakom slučaju, iduću čašu dignite u čast kraljice!