Kokice mogu biti jako zdrave

Kokice mogu biti jako zdrave

Kokice – superzdrava grickalica koju možeš jesti svaki dan

Jedna od najboljih grickalica na svijetu, posebno kad gledaš neki film ili utakmicu, su kokice. Doslovno je nemoguće otići u kino i ne pojesti kokice. Ta zrnca kukuruza koja se zagrijavaju dok ne puku i postanu lagane bijele pahuljice koje hrskaju pod zubima su nešto što jednostavno popravlja dojam gledanja filma i nadopunjuje ga, a smanjuje i nervozu kad gledaš utakmicu.

Navodno su još prije više od šest tisuća godina kokice jeli u Peruu, Novom Meksiku i Srednjoj Americi, a samo ostaje pitanje što su onda gledali… Kako god, par kapi ulja, kukuruz kokičar i malo soli i imaš savršenu grickalicu. Osim ove emocionalne sreće i jednostavno obaveze jedenja u kinu, kokice imaju i brojne zdravstvene prednosti pa mogu biti superzdravi međuobrok. Naravno, ako ih je pretrpaš uljem i soli.

Kokice pomažu u probavi i mršavljenju

Kokice su pune vlakana. Na 100 grama kokica ide i 14.5 grama vlakana. Kako je riječ o cjelovitoj žitarici, kokice imaju sva vlakna iz mekinja, ali i brojne minerale i vitamine B i E. Spomenuta vlakna ti pomažu u probavi i sprječavaju zatvor, a ujedno su i niskokalorične pa ih možeš jesti skoro koliko želiš.

Kokice mogu biti jako zdrave

Pomažu u regulaciji šećera u krvi

Ista ta vlakna pomažu u regulaciji razine šećera u krvi što smanjuje šansu za razvoj dijabetesa tipa 2. Naravno, nemojte pojesti baš tri kante i dodavati razne masnoće i začine jer to kokice čini manje zdravima.

Kokice smanjuju i razinu kolesterola

Topiva vlakna pomažu i kod smanjenja razine kolesterola u organizmu. Vežu se na kolesterol u tankom crijevu i sprječavaju ga da se apsorbira u krvotok, a manje kolesterola znači i manji rizik od srčanog i moždanog udara i manje opterećenje na krvožilni sustavi srce.

Povećavaju plodnost

Kokice sadrže više koncentriranih zdravih antioksidansa od voća i povrća. Cjelovite žitarice sadrže polifenole koji mogu uloviti slobodne radikale i štiti DNK i proteine od oštećenja, a to pomaže kod začeća, kažu znanstvenici.

Osim toga, kokice povećavaju i protok krvi što može dovesti do povećanja plodnosti kod muškaraca. Napomena: kokice pripremajte u tavi ili lončiću, a ne u mikrovalnoj jer ako ih tako radite mogu i smanjiti plodnost.

Kokice su idealna grickalica uz film

Pomažu u borbi s kroničnim bolestima i sprječavaju starenje

Ti polifenoli djeluju kao antioksidansi što pomaže smanjiti oksidativni stres, a može pomoći i u borbi protiv razvoja kroničnih bolesti i znakova starenja. Kokice imaju visoku koncentraciju polifenolnih spojeva i vlakana, a imaju samo četiri posto vode za razliku pa ti polifenoli nisu razrijeđeni kao kod voća i povrća koje sadrži 90 posto vode.

Kokice smanjuju razinu stresa

Kokice utječu i na psihu. Bogate su ugljikohidratima i imaju niski glikemijski indeks što može dovesti do zadržavanja razine serotonina i pomoći u popravljanju raspoloženja. Kao i inače, uživajte u svakom zalogaju pa će vam sreća biti i veća.

Kokice su idealna grickalica

Mogu umanjiti simptome PMS-a

Da, dobro pročitaj ovaj dio, bilo da si žena, bilo da si muškarac kojem će ovo itekako dobro doći. Kad stigne PMS, odmah vadi vrećicu kokica jer one povećavaju serotonin i daju energiju kad ulovi glad, a kao što smo već rekli ne debljaju pa su idealan snack za te crne dane. Osim toga, ljudi koji konzumiraju cjelovite žitarice svaki dan imaju manje simptoma depresije, tjeskobe i ljutnje pa i tu ulijeću kokice. Uostalom, probaj, nemaš što za izgubiti.

Kokice mogu biti superzdrave, ali važan je način pripreme. One koje su već gotove i ranije zapakirane, kao i one s raznim dodacima, naravno nemaju toliko benefita kao one koje sam napraviš u vrućem loncu. Možeš ih složiti i na malo maslinovog ulja i malo posoliti i imaš super zdravi međuobrok ili grickalicu za film.