Italija pizza

Italija pizza

Hrvatska je izmislila pizzu, Italija ju popularizirala

Dočekali smo i taj dan. Počinje Europsko nogometno prvenstvo 2020. Da, još se tako zove, iako je sada 2021. godina, ali naziv ostaje isti. Kako god se ovaj Euro zvao, dočekali smo otvorenje i prvu utakmicu još jednog velikog natjecanja, a Garden Brewery i Gostiona se pripremili zanimljiv program za Euro.

Za vrijeme trajanja Eura svaki dan ću vam pisati po jedan recept iz najzanimljivije utakmice koja se taj dan igra, odnosno jedne zemlje koja taj dan igra. Kada igra Hrvatska, naravno da će recepti biti domaći. Tu nema uopće rasprave.

Snage na otvorenju odmjeravaju Turska i Italija. Iako obje zemlje imaju toliko toga za ponuditi, posebno kada govorimo o hrani i piću, ja sam se ipak odlučio da za Italiju jer se ipak radi o našim susjedima čija je kuhinja mega inspiracija za cijeli svijet, a posebno je imala utjecaja tu kod nas.

via GIPHY

Italija je svijetu donijela pizzu

Iako se tu sad da raspravljati i pizza je vrlo vrlo vrlo vjerojatno ipak nastala u Dalmaciji, a ne u Italiji, ipak su Talijani ti koji su je popularizirali i isfurali kao top hranu koja je zaludjela svijet. Dokazi upućuju na to da je nastala u siromašnim dijelovima Dalmacije prije postanka turizma kada su ljudi, iz neimaštine, ono što imaju doma pobacali na malo ili malo više tijesta i tako prehranili cijelu obitelj s malo namirnica i zapravo dosta jeftino i efikasno.

Danas s jednom pizzom teško prehraniš i jednog, a jasno je da je daleko od jeftinog ako ju jedeš vani, ali svi ju poštujemo, volimo i prihvaćamo kao nešto što treba pojesti s vremena na vrijeme jer je jednostavno pizza. Vjerojatno svi na svijetu znaju što je pizza, a ja ću vam ispod dati i recept da si ju složite doma i guštate u njoj dok gledate utakmicu.

via GIPHY

Ispeci pizzu kao Talijan

Kao i uvijek, na početku ću vam savjetovati lijenu varijantu, a ona je stvarno vrlo jednostavna. Uzmete svoj telefon i nazovete svoju najdražu pizzeriju i naručite kakvu god pizzu želite. Ako se pak osjećate avanturistički, slijedi recept.
Što se tijesta za pizzu tiče, recept za savršeno tijesto mi je već ranije otkrio Hungry Mile, gladni Ličanin koji fakat super kuha i čiju priču možete pročitati OVDJE. Njegov recept ću vam ovdje embedati pa možete odmah krenuti s izradom tijesta koje je temelj dobre pizze.

Kad ste napravili svoje tijesto i počistili kuhinju da ne izgleda kao skrovište Pabla Escobara u kojem je eksplodirala bomba, vrijeme je da na njega stavite sve ono fino što volite. Znači, baciš prvo neki umak tipa rajčica (idealno da napraviš sam neki domaći, ali može i dobar kupovni), pa na njega staviš šunku i sir i imaš onu vulgaris pizzu.

Igraj se sa sastojcima. Dodaj kulen, špek, pršut ili što god već voliš i napravi pizzu po svojem guštu. Imaj samo na umu da nekim stvarima treba duže u pećnici, a nekima manje. Na primjer, umak od rajčice, sireve, šunku, gljive, špek i slično možeš staviti odmah, dok je pršut, cherry rajčice, masline, bosiljak i slično najbolje staviti pred kraj ili na samom kraju pečenja.

Glavni trik je u samom pečenju. Pizza se peče kratko i na visokoj temperaturi. Kako doma vjerojatno nemaš peć za pizzu, treba se snaći i s pećnicom. Znači, zagriješ pećnicu na najjače i svoju pizzu staviš na najnižu rešetku i držiš ju unutra između osam i 12 minuta.

via GIPHY

Ako imaš super kul odličnu pećnicu, onda 8-10 minuta, a ako je već na izdisaju i radi nešto slabije, onda oko 12 minuta. Kratkim pečenjem dobijemo hrskavo tijesto i savršeno otopljeni sir, a kako je tijesto tanko nema brige da će biti premalo pečeno.

Uz pizzu ti najbolje paše pivica, a još ako voliš malo pikantnije pizze, idealno sjeda IPA. Garden Brewery će nekom od sretnika pokloniti gajbu, a kako do nje možeš pročitati u nastavku. Do tada, svoju pivu možeš naručiti iz topline svojeg doma, a ekipa iz Gardena ti ju šalje na kućni prag. Baci oko na njihov web i naruči svoju pivu OVDJE.

Garden Brewery i Gostiona te časte IPA-om

Hrvatska u nedjelju 13.06. u 15 sati igra s Engleskom svoju prvu utakmicu na Euru. Jasno je da smo bolji od Engleza i da nas od pobjede može udaljiti samo neka podla greška suca ili neka ogromna nesreća za koju nikako nismo mi krivi, ali ja vjerujem da to neće bit slučaj.

Dobri ljudi iz Gardena su ti odlučili poslati gajbu IPA-e da lakše pratiš tekmu Hrvatske, a kako bi s ekipom guštao i imao brojne dobrobiti od ove pive trebaš napraviti par koraka i nadat se najboljem.

1. Lajkaj Gostionu i The Garden Brewery na Facebooku – podrži nas i prati superkul stvari koje radimo

2. U komentar ispod objava na Facebooku Gostione do subote 12:06. u 18 sati tagiraj svoje prijatelje koji će ti pomoć s gajbom

3. U isti komentar napiši zašto je Hrvatska bolja od Engleske – smiješ trash talkat i poželjno je da si duhovit, samo bez vređaone prema našim prijateljima iz Engleske koji će nažalost izgubiti u nedjelju

*Ispod jednog teksta možeš ostaviti jedan komentar, ali možeš pozvati i prijatelje da učine iste ove korake i komentirati ispod svih tekstova od danas do subote u 18 i tako si povećati šanse

india pale ale
india pale ale