Gostiona je način života

Riječ gostionica dolazi od praslavenskog gost što znači stranac. Nekada se radilo o ugostiteljskim objektima koji su bili namijenjeni da putnicima pružaju smještaj, jelo i piće, a ponekad i zabavu, piše na Wikipediji, najčešćem izvoru znanja u Hrvata.

Nekada se za istu, dobro nam znanu, instituciju kaže i krčma što pak dolazi od praslavenske riječi krčma koja označava krkanje iliti jedenje. Krčma uglavnom nudi vino i rakiju i nešto je priprostiji oblik gostionice.

Gostionica, gostiona, krčma, buffet, bistro, restoran, kavana, kafana ili kako god volite nazivati svoja omiljena okupljališta, zajednički imaju uživanje u jelima, piću i društvu, a to je uglavnom i poanta ovog bloga.

Gostione su nastale još u antici i raširene su diljem svijeta, a na području Balkana postale su središnje mjesto društvenog, pa i poslovnog života. Svi znamo da crkve, uredi, sabor, teretane, spomenici, muzeji i druge građevine u našim životima ne igraju ni približno istu ulogu kao gostione.

Ono što je Amerikancima psihijatar, to je Balkancima druženje u gostioni s prijateljima. Gostiona je prostor u kojem smo svi jednaki. To je prostor koji liječi sve rane i frustracije, a naglašava i slavi sve naše uspjehe. To je prostor u kojem se svi osjećaju barem 20 posto bolje i zaboravljaju na sve svoje brige. Ma, gostiona je više od toga, to je način života!

Ovaj blog bit će posvećen hrani i piću, te gostioni kao konceptu i načinu života. Gostiona će ponuditi neke nove poglede na hranu i piće, dijeliti zanimljive recepte, davati ocjene raznih gostiona (restorana, kafića, noćnih klubova), ocjenjivati i hranu i piće s pozicije prosječnog čovjeka, a ne kuhara ili gastro kritičara… Ma bit će svega i ako voliš gostionu, hranu i piće, usrećit će te i ovaj blog.